Két bőrt akarnak lehúzni Orbánék a piaci áramárról?

Nincs szükség áramimportra a lakossági ellátáshoz, és nincs ok arra, hogy az azonnali tőzsdei árakhoz igazítsák a lakossági tarifákat, így hatszorosára tolják fel a villanyszámla összegét. Ha így lesz, azon az állami MVM Csoport mellett Mészáros Lőrinc érdekeltsége nyer majd, a költségvetésbe pedig azért dől majd a pénz, mert az emelkedő tételekre is ráhúzzák a 27 százalékos áfát. 

Köszönőviszonyban sincsenek a tőzsdei árak a múlt heti Kormányinfón elhangzott piaci árral, és az energiaellátás részleteit vesézve se látszik az ok a belengetett hatszoros áram-, illetve nyolcszoros gázáremelésre.

A kormányzati tájékoztatón elhangzottak alapján azt számoltuk ki, hogy a rezsicsökkentés megnyirbálása 6,5-szeres drágulást jelentene az átlag feletti áramfogyasztók számára augusztustól, a jelenlegi (rezsicsökkentett) 37 forintos kilowattóránkénti ár helyett az átlag feletti fogyasztásra 242 forint jött ki. Senki sem vállalkozik arra, hogy levezesse, hogyan jött ki ez a piaci ár, hiszen nem tudható, hogy az MVM milyen mixszel dolgozik, azaz a hazai termelés mellé mennyi áramot vásárol, mikor és milyen áron. Annyi viszont látható külső szemlélőként, hogy hogyan alakulnak a tőzsdei árak, és hogy néz ki a belső termelés.

A bejelentés időpontjában az azonnali piacon kicsivel 365 euró fölött volt a tőzsdei jegyzés megawattóránként, ebből 140-150 forintos áramár jönne ki, de a tőzsdei árakat folyamatosan figyelő olvasónk azt mondta, elég nagy amplitúdóval ingadozik az ár, az idén eddig jellemzően 120 forint körül volt. Máskülönben nem az azonnali piacot kell nézni, mert az a legdrágább, a spotpiacról csak a csúcsigényt vásárolják, amelyik cég látja előre a biztos felhasználást, az jó előre leköti a szükséges mennyiségeket. A magyar áramellátásról gondoskodó MVM is nagyobb részt így szerez be, tehát még tavaly, jóval olcsóbban (150-200 euróért) köthette le az idei évre szükséges mennyiség jó részét.

Durván úgy számolnak a piacon, hogy a lakossági fogyasztás az összes magyarországi áramfelhasználás harmada, a Paksi Atomerőmű 2000 megawattóra energiát állít elő, és a Mátrai Erőművel együtt kiadja azt a 3000 megawattórát, ami a lakossági fogyasztásra elegendő. Paks állítja elő a magyarországi energiafelhasználás közel 40 százalékát, és a legolcsóbban termeli az áramot, kilowattóránként 13 forint körüli áron, ehhez még 10 százalékot tesznek hozzá a hazai hőerőművek, összességében így a belföldi előállítás költsége 16 forintra tehető. Innen nézve nincs szükség importra a lakossági ellátáshoz, és ok sem arra, hogy az azonnali tőzsdei árakhoz igazítsák a lakossági tarifákat, illetve a hatszorosára tolják fel a számla összegét.

https://24.hu/fn/gazdasag/2022/07/21/aramar-rezsicsokkentes-hatosagi-ar-orosz-gaz/?utm_source=Facebook&utm_medium=FB_partner&utm_campaign=FB_partner_ngylptrk02&fbclid=IwAR3FHm9XFmIk2Axni3F2gri_2G_DMCdkbFVtDdjFvtsNz8z3sIP2jXIBPeY