Két ellenzéki lista kellene Török Gábor szerint

0

Újabb elemzéssel jelentkezett Török Gábor elemző a törökgáborelemez című blogján. A politológus először megállapításokat tesz az önkormányzati választás utáni helyzetről, megállapítva, hogy új helyzet van, ami a régihez képest más, egyrészt és másrészt is.

Ezek között szerepel, hogy régen csak részleges ellenzéki együttműködés volt, mostanra pedig összehozták. Ezután még azt is észrevételezi, hogy megváltozott a „hatalmi képlet”, és a kormánypárt már nem ural mindent. Török felhívja a figyelmet továbbá, hogy a választási eredmény a közhangulaton is változtatott, ami előtte letargikus volt, most meg már nem az.

Az elemző az ellenzéki további lehetőségeit boncolgatva arra jut, hogy az együttműködés kényszere a továbbiakban is fennáll, különösen az egyéni választókörzetekben. Ugyanakkor – mint írja – az ellenzéken belül nem szűntek meg a különbségek, hanem eltérő világnézetű szereplők vannak.

Hosszú fejtegetés után – amelyben a Gyurcsány-faktor is előkerül – Török arra jut, hogy 2022-ben nem egy, hanem két listának kellene létrejönnie, mégpedig egy „régi” pártokat tömörítő MSZP–DK-szövetség, és egy „új”, a Momentumból és a Jobbikból álló formáció, amibe Török valamiért az LMP-t is beleszámítaná. Itt az elemző még leírja azt is, hogy „a Momentum egyes szereplőitől sem idegen az újeszdéeszesség”, és ezzel zárjuk szemlénket.

Forrás Hvg