Kezdhet aggódni Orbán Viktor, mert nagyon úgy néz ki, hogy az Európai Bizottság meggondolta magát!

Kezdhet aggódni Orbán Viktor, mert nagyon úgy néz ki, hogy az Európai Bizottság meggondolta magát, és már az idén elkezdi alkalmazni a jogállami mechanizmust

– írja a Bloomberg értesülése alapján a Népszava.

Mint ismert: Brüsszel álláspontja idáig az volt, hogy előbb meg akarja nézni, mennyire tartja az Európai Bíróság az új eszközt a közösségi joggal összeegyeztethetőnek, így állapodtak meg ugyanis Magyarországgal és Lengyelországgal a mechanizmus elfogadásakor (azóta a két kormány a luxemburgi testülethez fordult az ügyben).

Most Vera Jourová jogállamisági biztos azonban bejelentette, hogy

ha sokáig húzódik, akkor nem várják be az EU legfelsőbb bíróságának állásfoglalását.

Jourová elmondta: nem kötelező mindaddig elhalasztani a szankciós rendszer bevetését, amíg nincs meg az EB véleménye, mert lehet, hogy “addigra már késő lesz”. A mechanizmus célja ugyanis az, hogy ne juthassanak brüsszeli forrásokhoz az olyan kormányok, amelyek semmibe veszik a közös normákat. Ez pedig kedvezőtlen fejlemény a magyar és a lengyel miniszterelnök számára, miután egyikük sem hajlandó eleget tenni az EU kívánságának, hogy feladják az általuk felhalmozott hatalom egy részét.

Orbán esetében a lap szerint 7,2 milliárd euró forog kockán, az ország ennyit kapna vissza nem térítendő támogatásként a vírus gazdasági következményeinek enyhítésére létrehozott alapból.

A felfüggesztés ugyanakkor nemcsak anyagi kockázatokkal fenyeget Orbán számára:

a jövő évi választásokra is hatással lehet, ha valóban már ez évben felfüggesztik a szubvenciókat.

“A Bizottság azt mérlegeli a fellépés elrendeléséhez, hogy az adott államban jól működik-e az igazságszolgáltatás, megfelelő-e a közbeszerzések rendszere és független-e az ügyészség” – közölte Jourová, aki korábban már kijelentette, hogy a magyaroknál és a lengyeleknél rosszabbra fordultak a dolgok. Ha a verdikt az Brüsszel részéről, hogy be kell fagyasztani az utalásokat, akkor utána a Tanács már kétharmaddal határozhat,

így hatástalanná válik az eddig belengetett budapesti, illetve varsói vétó.

Vera Jourová, az európai Bizottság alelnöke./Kép. Twitter