Ki a legesélyesebb?

Ceglédi Zoltán

A Publicus kutatása szerint a Momentum-szavazóknak is csak a 7 százaléka szavazna Fekete-Győr Andrásra az előválasztáson. A saját elnökükre, a párt hivatalos jelöltjére… De Karácsony Gergelyre ugyanők 58 százalékban szavaznának!
Szerintem ez nem elsősorban Fekete-Győr András személyes kampányát minősíti. Biztosan kiváló szakemberek, kutatók segítik ebben. Ő maga is (egy-két közlekedésrendészeti egzotikum bemondásától eltekintve) azt csinálja, amit kell. Csak épp a saját politikai közösséghez való lojalitást, az abban való hitet felülírni látszanak az összefogás szempontjai, de valamiért csak a Momentumban – így fordulhat elő, hogy a párt aktív szavazói nem a pártjuk miniszterelnök-jelöltjét támogatják. Ez nagyon fura, és szabadjon megjegyeznem, némiképp szomorú is.
A többieknél ugyanis nem ez a helyzet:
Ami a Momentumnál 7%, az a Jobbiknál 64%. Ott közel kétharmad Jakab Pétert, a saját jelöltet támogatja. Ugyanígy, az MSZP-P 71%-ban Karácsonyra voksolna, a DK-nál ez még magasabb, a párt szavazóinak 73%-a választaná a saját jelöltjüket, Dobrev Klárát. Sőt, mondok egzotikumot: Karácsony magas támogatottsága mellett a szocialista táborban még Márki-Zay Péternek is van 12%-a. Értjük ezt? Több, mint Fekete-Győrnek “otthon”.
Valahogy innen durván kilóg a Momentum-tábor, lefelé. Hét százalék? Mindenesetre ez okozza, hogy Fekete-Győr az összes ellenzéki szavazók körében csak 1%-ot kapott.
Van, aki ebből a “noszogató” konzekvenciájú kutatásból arra jutna, hogy ideje a visszalépésnek és a hűségeskünek. Más viszont arra, hogy hosszú idő után újra a saját tábor felé kell fordulni, és komolyan venni az előválasztás azon ígéretét, hogy itt az ellenzéki szereplők egymás közti különbsége a téma, ezt megmutatni a feladat.