Ki fizette Orbánék amerikai kiruccanását?

Ujhelyi István egyelőre nem érti, mit profitál Magyarország abból, hogy Orbán Viktor más fideszes politikusok társaságában az Egyesült Államokba utazott.
Az MSZP EP-képviselője kijelentette: ha a „kirándulást” a Fidesz fizette, akkor nincsen semmi gond, de erős a gyanúja, hogy az út költségeit az adófizetők csengették ki.
Az ellenzéki politikus a helyzet tisztázása érdekében közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz.

„Ki fizeti az amerikai körutat?”

– tette fel a kérdést Facebook-oldalán Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője.

Mint ismert, Orbán Viktor az Egyesült Államokba utazott, ahol csütörtökön nyitóbeszédet tart a világ legnagyobb konzervatív politikai rendezvényén, az amerikai CPAC-en (Conservative Political Action Conference).

A magyar kormányfő kedden Donald Trumppal folytatott megbeszélést, melyen ott volt többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, valamint Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke is.

Ujhelyi István szerint a többnapos program nem tekinthető kormányzati látogatásnak, úgy véli, az csak a Fidesz pártpolitikai építkezését és szövetségkeresését szolgálja.

„Ha a Fidesz finanszírozza a politikusok – és a hozzájuk csatolt közéleti kormányinfluenszerek – utazását és szállását, akkor az teljesen érthető. Amennyiben azonban ezt a pártpolitikai túrát az adófizetők állják, úgy a legalapvetőbb elvárás, hogy a kormányzat minden egyes részletével elszámoljon”

– írta posztjában az ellenzéki politikus, aki arról is beszámolt, hogy a helyzet tisztázása érdekében közérdekű adatigényléssel fordult a kormányhoz.