Ki kell-e menteni a tengeren hánykolódókat?

0
Orbán a szárazföldön is megtalálta a módját, hogy menekülteket kínozzon, a határon éhezteti őket.

Első hallásra meglepőnek tűnhet a kérdés, mert a válasz csak az lehet, hogy az életveszélyben levő embereket ki kell menteni. A 21 század elején azonban sokak számára nem ilyen egyértelmű a válasz, és az olasz szélsőjobboldali belügyminiszter el is utasítja országa nevében, hogy kikössenek olasz kikötőben a menekülteket és/vagy bevándorlókat szállító hajók. Ezek némelyike olyan, amely már egy másik hajóról vagy lélekvesztőről mentette meg az életveszélyben levő embereket.

Nincs olyan indok, amelynek alapján megtagadható lenne életveszélyben levő emberek kimentése. Az emberi élet a legdrágább, a legfontosabb. Az elsődleges kötelesség a veszélyben levők megmentése, és ha ez megtörtént, utána lehet vizsgálni a státuszukat, a szándékaikat, a jogszerű tartózkodásukat vagy a menekültkérelmüket. Miután megmentették őket, lehet dönteni a soruskról, és ha nem felelnek meg a menekültstátuszhoz szükséges követelményeknek, akkor vissza lehet őket szállítani oda, ahonnan jöttek. De ezt is törvényes módon kell elbírálni. Azt nem lehet, hogy a feltételezett jogi státuszuk alapján bárki halálra és/vagy embertelen szenvedésre ítélje őket.

A legújabb tengeri dráma résztvevőit Spanyolország menti meg, akik már két hete vesztegelnek a lampedusai kikötőnél. A fedélzeten 120 menekült és/vagy bevándorló várja, hogy megoldódjon a helyzete. Az olasz Salvini belügyminiszter csak a szülők nélküli kiskorú gyermekeknek engedélyezte a leszállást. Korábban Salvini vitába keveredett Richard Gere amerikai színésszel is, aki meglátogatta a hajót, amelyen a menekültek vesztegeltek. Richard gere azt mondta, hogy:

“Be kell fejezni a menekültek démonizálását és segíteni kell rajtuk az egész világon.”

Úgy nem lehet a bevándorlás vagy a menekülthullám ellen harcolni, hogy “tanulságul” hagyják meghalni vagy vízbe fulladni a menekülteket. Az okokat kell megszüntetni, ha lehet, de ha nem lehet, akkor emberi kötelessége mindenkinek, minden államnak, minden embernek, hogy segítsen, és megmentse azokat, akiknek élete veszélyben van. A most kimentett menekültek elosztásában hat uniós tagállam vesz részt, Franciaország, Németország, Luxemburg, Portugália, Románia és Spanyolország. Magyarország nincs közöttük, az Orbán rezsim még szárazföldön is megtalálta a módját annak, hogy életveszélybe sodorja a rászorulókat, a határon éhezteti a menekülteket. Ha már vízbe fojtani nem tudja őket. Mindezt a “kereszténység” védelme nevében.

Forrás és a teljes cikk: Amerikai Népszava /