Ki nem ugrál Balog Zoltán, hejj, hejj – Diáktüntetés!

0

Több ezer diák tüntetett péntek este a Kossuth térnél egy jobb oktatásért. Kiderült, hogy kamaszok tömegei vannak torkig az oktatási rendszerrel, ami kizsigerli őket, és még csak nem is tanít nekik hasznos dolgokat. A tüntetők ultimátumot adtak a kormánynak: ha január 31-ig nem kapnak jogszabályi garanciát a követeléseik teljesítésére, folytatják a megmozdulásokat – Számolt be az MTI tudósítója a helyszínről. A megmozdulás ötlete még tavaly pattant ki két középiskolás diák fejéből, akik megelégelték, hogy az iskolában túlterhelik őket, ráadásul elavult módszerekkel tanítják őket olyasmire, amire szerintük semmi szükségük nem lesz az életben. Hozzájuk csatlakozott aztán a Független Diákparlament, ami egy alulról szerveződő diákképviseleti szerv. Egy szórólapra tüntették fel a követeléseiket amit a tömegben osztogattak a diákoknak miközben zengett az Orbán takarodj, Túltoltad a biciklit Balog, Ki nem ugrál Balog Zoltán hejj, hejj, Palkovics László mondjon le, Takarodj Fidesz és hasonlók… Majd a Független Diákparlament követeléseit felolvasták a színpadon.

 

Íme a követelések:

1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!

2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti harminc órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!

3. Ne legyen kötelező szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változást felmenő rendszerben vezessenek be!

4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli szabad tankönyvválasztást!

5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!

6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!

7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!

8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!

9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!

10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!

11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé!

12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében!

Az tüntetés órarendjéből nem maradhatott ki az ének óra sem: ezt a 2013-as diáktüntetések alatt megalakult Bennfenntes Kívülállók Közkórus tartotta meg. (Többek között ez a csoport énekelt a decemberi közvécés tüntetésen, illetve a 3-as metró akadálymentesítéséért küzdő civilek akcióján és több CEU tüntetésen is.) Kossuth téri demonstrációra kitalált dalátiratot énekelték zárás képpen, majd a tömeg lassan elindult a Kossuth térről. Sokan az Aurórába mennek, ahol további transzparenseket készítenek, és felkészülnek a következő ennél nagyobb tüntetésre, mert azt sejtik, hogy a kormány ezen is csak vigyorogni fog.

 

 

Orbán takarodj, Takarodj Balog Zoltán mondjon le stb skandálás./ Fotó. Fotó: Hajdú D. András

(Összfoglaló.: OLKT)