Kiakadtak a boltosok, szembe mennek a kormánnyal!

Teljesen meglepte a kereskedelmi szektort Orbán Viktor miniszterelnök bejelentése, miszerint hat terméknek az árát befagyasztják. Sőt, a tavaly október 15-i szintre kell visszacsökkenteni, ezekről az árakról az alábbi cikkünkben olvashat bővebben.

"Minket kivégeznek Orbánék, a multikat meg kitömik" – kiakadtak a boltosok, szembe mennek a kormánnyal

Hat élelmiszertermék esetében beavatkozunk a termékek árába, azokat vissza kell vinni az október 15-én jellemző szintre – jelentette be Orbán Viktor a Facebook oldalán videóüzenetben.

A lépés február 1-től érvényes, a hat termék a következő:

kristálycukor, búza finomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej.

Egyértelmű, hogy rengeteg még a tisztázatlan kérdés. Még azt sem tudni, hogy milyen szintre kell visszacsökkenteni a termékek árát.

A viszonyítási pont lehet az országos átlagár, amit a KSH közöl, az agrárkutató árfigyelése, a harmadik pedig a cégek saját, korábbi ára. Mint sok minden, ez is a részletszabályokból derül majd ki, amelyeket még nem ismerünk, mi az előző cikkünkben a KSH adataival számoltunk.

Tönkretesznek minket kisboltosokat, eddig is minket szivattak meg, elvették a cigit, meg ahol tudnak belénk rúgnak, én úgy gondolom, hogy legrosszabbul a kisboltok járhatnak.

– mondta el egy boltos, aki arra is kitért, hogy ők egyébként magasabb árakkal dolgoznak, így nagyobb lesz a veszteségük is.

Nem tudunk a nagy multikkal versenyezni, egész egyszerűen képtelenség. Ide leginkább a házban járók jártak le, és vettek ezt-azt. Nem ment jól, de nem panaszkodunk, de ez a mostani most egy gyomros volt.

– tette hozzá.

A legkevésbé rosszul a multinacionális vállalatok járhatnak, ezen belül is a diszkontláncok, mert minden bizonnyal az ő árszintjükhöz lesz a legközelebb a befagyasztott ár, ha országos átlagárat választanak ki.

Megint a multik… Mennyi csirkét ad el a Tesco, vagy az Auchan egy hétvége alatt? Tonnákban mérhető… Őket ez nem fogja megérinteni, de minket?

– árulta el egy balatonfüredi hentes.

A hat termék árnak a befagyasztásából származó veszteséget a boltok nem fogják lenyelni. Senki, ne legyenek illúzióink, kiszámolják majd, hogy mekkora az ebből fakadó veszteség, és a többi termék árát annyival fogják megemelni monda el a boltos, és kitért arra is, hogy a kiskereskedelmi üzletek esetében viszont nagy a mozgás, rengeteg termék van, amit emelhetnek.

Majd emeljük a karajt, vagy a csirkecombot, valamiből élnünk kell.

– mondta a hentes.

A szakemberek elmondták, ha egyes üzletek úgy látják, hogy ennek ellenére is csak jelentős veszteséggel tudják majd árulni ezeket, vagy a hat termék közül néhányat, akkor egyszerűen csökkentik majd a kínálatukban ezeknek a mennyiségét.

A rendeletet nem ismerjük még, de ha pontosan nem fogják szabályozni, akkor minden esély megvan arra, hogy csak a legolcsóbb saját márkás termékeket rakják majd csak a polcra.

– felelte arra a kérdésünkre a boltos, hogy szerinte mit fognak lépni a multik.

A multik ugyanis már igyekezhetnek lecsapni az olcsó importra az árstopos termékek esetében, több milliárd forintért töltik fel a készleteiket, hogy februárban ne érje őket meglepetés. Persze ezzel azonnal háttérbe szorítják majd a magyar termelőket.

Végül a termelőket is sikerült megszívatnia a kormánynak.

– zárta mondanivalóját.