Kiderült: a legdrágábban vesszük a régióban az orosz gázt

A szűkebb régiónkban Magyarország vette idén februárban a legdrágábban az orosz gázt, a románokhoz és a csehekhez képest közel háromszoros áron jutottunk hozzá a molekulához, az uniós átlagnál pedig harmadával drágábban – derült ki a G7 összesítéséből.

Az Eurostat adatbázisából 11 ország orosz földgázimport beszerzési átlagára számítható ki és ez alapján a februári 394 forintos (1,1 eurós) köbméterenkénti magyar átlagárnál csak a litván volt drágább (1,42 euró), a szlovákok 1 euróért, a bolgárok 0,64 euróért, a csehek és a románok mindössze 0,35 euróért vették a gázt. A lap szerint két főbb magyarázat lehet erre a helyzetre:

  • Egyrészt a tavaly szeptemberben kötött, októbertől érvényes orosz-magyar gázszerződés már nem tartalmaz olyan gázár kisimító képletet, mint a régebbiek (korábban egy adott negyedévben a megelőző 9 hónap átlagárán lehetett hozzájutni az orosz gázhoz)
  • Másrészt nincs már benne a beszerzési képletben az olajár-indexálás, ami szintén kisimította, illetve fékezte a gázár változásából adódó költség kilengést.

Mindez azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban, mintegy 2 hónapon belül beszűrődik a TTF-ár a magyar gázbeszerzési költségbe, és tisztán a TTF-hez igazodik a költség, ahogy azt a Portfolio már januárban saját információi alapján megírta. A gyors beszűrődés most hátrány a gyors tőzsdei áremelkedés idején, később azonban, ha csökkenek a gázárak, előnnyé is válhat majd, mert könnyen lehet, hogy akkor majd huzamosabb ideig a magyar gázvásárlási költség lesz jóval alacsonyabb, mint a környékbeli országoké.