Kiderült! Közel 25 ezer ápoló hiányzik a magyar egészségügyből!

0

Továbbra is hatalmas teher alatt dolgoznak a fekvőbeteg-ellátásban az ápolók, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) adatai szerint csaknem 24-25 ezer ápoló hiányzik az egészségügyből – írja a Világgazdaság.

Az ápolói létszám messze elmarad az OECD-államok átlagától. Magyarországon valamivel több, mint 6 ápoló jut ezer lakosra, addig Németországban 12, Csehországban 11, Lengyelországban 10, Ausztriában 11, Svájcban 16. A MESZK felmérése szerint Budapesten és Pest megyében a legalacsonyabb a folyamatos munkarendben dolgozó szakképzett ápolók száma, miközben itt a legmagasabb a szakképzetlen ápolók aránya.

Balogh Zoltán kamarai elnök a lapnak azt mondta, a helyzet javításához kiindulási pontnak kell tekinteni a szakdolgozói bérfelzárkóztatás folytatását és az életpályaelemek bevezetését. Csökkenteni kell a munkavállalók napi, heti és havi terhét, amit a létszám emelésével és innovatív technológiák bevezetésével lehet elérni.

A MESZK elnöke szerint népszerűsíteni kell a pályaválasztás előtt állók körében az ápolói, szakdolgozói életpályát, emellett szükséges az egészségügyi szakképzés és a felsőoktatás területén a hiányszakmák ösztöndíjrendszerének a felülvizsgálata, a kiemelt területeken az ösztöndíj nagymértékű emelése.

via. Világgazdaság