Kiderült mit hagyott lányára Damu Roland

Damu Roland a halála után sokmilliós tartozást hagyott hátra, nehéz helyzetbe hozva ezzel ötéves kislányát, Maját és a kislány édesanyját, Edinát, aki papíron még a felesége volt a színész halálakor. Edina azonban most fellélegezhet.

Mint arról a Blikk korábban beszámolt, élete utolsó időszakában komoly anyagi gondokkal küzdött Damu Roland, aki tetemes adósságot halmozott fel, ráadásul több kollégájának, barátjának is tartozott. Lapunknak egy közismert színész árulta el nemrég, hogy Damu hat számjegyű összeggel tartozott neki, amit nem is látott viszont.

– Még évekkel ezelőtt kért kölcsön százezer forintot, de sosem tudta megadni. Nem csak nekem tartozott, úgy tudom, többektől kért kisebb-nagyobb summát. Persze, a neki adott pénzt már nem tudom senkin számonkérni, elengedtem, lemondtam róla. Isten nyugosztalja Rolandot! – mondta a kolléga.

A színész évek óta nem fizetett gyerektartást sem, négy év alatt kétmilliós tartozást halmozva fel. Lapunk egy családtagtól úgy tudja, Damu albérletben élt, nem rendelkezett értékes ingóságokkal, ezért – noha a hagyatéki tárgyalásra még nem került sor – szinte biztos, hogy csak adósságot hagyott maga után… nem is keveset. Épp ezért a színész özvegye, Damu Edina joggal aggódhatott amiatt, hogy a tetemes adósság az ő, illetve kislánya vállára nehezedik majd. Ebben a faramuci helyzetben dr. Neszmélyi Emil ügyvéd segített eligazodni.

– Kizárólag adósságot nem lehet örökölni, ugyanis az örökös csak a hagyaték reá eső értékéig felel az örökhagyó tartozásáért. Ráadásul a feleség csak akkor örököl, ha az életközösség fennáll, ellenkező esetben a gyerekekre száll az örökség. Ha a hagyaték csak tartozásból áll, az örökös visszautasíthatja, ebben az esetben az államra száll a tartozás, amely azonban szintén csak a hagyaték értékéig felel érte, vagyis nem lesz behajtható – tudtuk meg a család- és örökségi jogra specializálódott jogásztól.

Damu Edina és a kislánya, Maja tehát fellélegezhet, adósságot ugyanis nem örökölnek, ám arra sincs immár semmi esélyük, hogy a kétmilliós gyerektartás összegét, amiért korábban még bírósági pert is indítottak, egyszer megkapják. A Blikk ráadásul egy, a családhoz közeli forrásból úgy tudja, Damu Roland még Edinával töltött időszaka alatt telefonra és egyéb műszaki cikkre is áruhiteleket vett fel az asszony nevére. Ezt – mivel Edina aláírta a papírokat – kötelesek kifizetni.

– Az egyik szemünk sír, a másik nevet, hisz tartottunk tőle, hogy tetemes adósságot kell majd kifizetnünk annak ellenére, hogy Majácska sosem látott egy forintot sem az apjától. De sír azért, mert abban reménykedtünk, hogy a jogos követelésünket az állam érvényesíti, és legalább valamit látunk abból az összegből, amivel Roland a lányának tartozott – mondta lapunknak Katalin, Edina testvére, aki egyben a kis Maja gyámja is.

Forrás és folytatás:https://videk.info/2021/12/30/kiderult-damu-roland-hagyateka-semmi-vagyont-csak-brutalis-adossagot-hagyott-kislanyara/