Kína: A Téli Olimpia meglesz tartva, de nagyon szigorú szabályok mellett!

Hetekkel a kínai fővárosában tartandó téli olimpiai megnyitója előtt a vírus az ország északi kikötővárosából, Tiencsinből átterjedt a szárazföldön beljebb található Honan-tartományba.

Közel 14 millió embert teszteltek le a hatóságok a Pekingtől kb. 130 kilométerre található Tiencsinben, miután két helyiben is megtalálták a koronavírus omikron variánsát – adta hírül a CNN. A gyors karanténintézkedések ellenére sem tudták a vírus terjedését megállítani, így az a Tiencsintől 480 kilométerre elhelyezkedő, Honan tartománybeli Anyang városában is felütötte a fejét.

A szakemberek megerősítették azt a feltételezést, miszerint az Anyangban megjelent vírus ugyanaz a típus, amit Tiencsinben is megtaláltak. Már az is kiderült, hogy egy hazatérő egyetemista hozta magával az északi kikötővárosból Anyangba. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy van mintegy 100 000 ember, aki Tiencsin és Peking között ingázik. Kérdés, hogy az események ellenére is vállalja-e Kína  az omikronnal súlyosbított téli olimpia megtartását, vagy sem.