Kína folytatja a katonai hadgyakorlatát Tajvannál

A tervekkel ellentétben folytatja a hadgyakorlatot Kína Tajvannál, írja a The Guardian.
Az egy héttel ezelőtt kezdődő gyakorlatnak vasárnap kellett volna befejeződnie.

Mint arról korábban írtunk, az állami média szerint a kínai hadsereg ezentúl rendszeresen tart majd gyakorlatot a Tajvani-szoros középvonalának keleti oldalán.

Hétfőn pedig arról tettek bejelentést, hogy tovább folytatják a Tajvan körül múlt héten megkezdett gyakorlatokat, amelyeknek az eredeti tervek alapján helyi idő szerint vasárnap délben kellett volna befejeződniük.

 

Kína-Tajvan konfliktus – Kép. CNN

 

Kína múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül.

A manőverek hat helyszínen zajlottak Tajvan környékén, és a kínai hadsereg éleslőszert is használt, valamint rakétákat lőtt át a sziget fölött.

A kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn azt közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat, és elsősorban a tengeri hadviselésre és tengeralattjáró-elhárító műveletekre fognak összpontosítani.

Bár Kína többször tartott hadgyakorlatokat a Tajvani-szorosban az elmúlt években, a jelenlegihez hasonló átfogó műveletre még nem került sor.

Tajpej blokádnak minősítette Kína tevékenységét, és Caj Ing-ven elnök felelőtlenségnek nevezte, hogy Peking „szándékosan emelte a katonai fenyegetés szintjét”.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is kifogásolta Kína „teljességgel aránytalan reakcióját” Pelosi látogatására – írta az MTI.