Kínai védelmi miniszter: Nem fogunk habozni, hogy háborút indítsunk, ha Tajvan kikiáltja függetlenségét

Nem fogunk habozni, hogy háborút indítsunk, ha Tajvan kikiáltja függetlenségét – figyelmeztette amerikai kollégáját pénteken a kínai védelmi miniszter.

Wei Fenghe mindezt akkor közölte, amikor először folytatott személyes egyeztetést Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a szingapúri Shangri-La párbeszéd biztonsági csúcstalálkozó keretein belül.

Peking saját területének tekinti a szigetet, s megfogadta, hogy egy napon – szükség esetén erővel – elfoglalja. Emiatt a Kína és az USA közt az elmúlt hónapokban kiéleződött a feszültség. Joe Biden elnök pedig közölte, szükség esetén készek megvédeni a szigetet. A pekingi védelmi tárca mindenesetre most azt közölte, amennyiben Tajvan függetlenedni akar, akkor a kínai hadsereg „garantáltan nem fog habozni”, mivel

„darabokra szaggat” minden önállósági törekvést.

Lloyd Austin „provokatívnak és destabilizálónak” nevezte a Tajvan közelében zajló kínai katonai tevékenységet. – Kategorikusan ellenezzük a status quo bármely oldalról történő egyoldalú megváltoztatását. Az USA politikája változatlan. Sajnos úgy fest, Pekingről mindezt már nem mondható el – idézte az AFP  az amerikai védelmi minisztert.