Kínának semmi sem szent: a Vatikán ellen indítottak kibertámadást

0

A katolikus egyház állama ellene vélhetően Hongkong és a kommunista püspökök ügye miatt indíthattak támadást.

A Vatikán és a hongkongi katolikus egyházmegye elleni kibertámadásokkal gyanúsítják Kínát. A RedDeltának nevezett – feltehetően a kínai állam által támogatott – hackercsoport májusban indított támadásokat – írja az NKI a Recorded Future cikkére hivatkozva.

A vallási központ ellen azért indíthattak támadást, hogy a Kína és az ország között született 2018-as diplomáciai megállapodás megújítására készüljenek fel. A megállapodás azért is fontos, mert ez rendezte a kínai kormányzat ellenőrzése alatt álló, ám a Vatikán által el nem ismert Kínai Katolikus Hazafias Szövetség hét püspökének státuszát, több évtizedes nézeteltérést oldva fel ezzel.

A kibertámadási hullám egészen július 21-ig tartott, és a hackerek adathalász módszereket is alkalmaztak a Hongkong Tanulmányi Misszió, valamint a Pápai Külügyi Missziók Intézete ellen a Pápai Államtitkárság hivatalos fejlécével készített hamis dokumentum segítségével. A támadók információkat szerezhettek a Szentszék álláspontjáról a szeptemberben esedékes tárgyalásokat illetően, valamint a különböző katolikus szerveződések demokrácia-párti tüntetésekkel kapcsolatos pozíciójáról.

https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kinan-vatikan-kibertamadas.710942.html