Kinek mit intéz a miniszterelnöke: Lengyelország közel 3,5 évi gáztartalékkal és új gázvezetékkel rendelkezik oroszmentesen

Kedden Lengyelország, Norvégia és Dánia állam és kormányfőinek részvételével felavatták a Baltic Pipe vezetéket. Az évi 10 milliárd köbméter kapacitású Balti-tengeri gázvezeték norvég gázt szállít Dánián keresztül Lengyelországba.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Mette Frederiksen dán miniszterelnök és Andrzej Duda lengyel elnök is részt vett a Baltic Pipe megnyitó ünnepségén a lengyelországi Budnóban.

Az átadást az érintett országok vezetői kulcsfontosságú mérföldkőnek tekintik az orosz gázról való végleges leszakadás útján.

“Ma egy új korszakba lépünk, az energiaszuverenitás korszakába – fogalmazott Mateusz Morawiecki, lengyel miniszterelnök. Az enrgiaszabadság, az energiabiztonság, és a tágabb értelemben vett biztonság korszakába léptünk.”

“Ennek a vezetéknek az átadása akkor történik, amikor Oroszország brutális háborút folytat Ukrajna ellen, amikor a gázszállítások manipulásával akarja destabilizálni az energiapiacunkat és gazdaságainkat. Ezért mi európaiak együtt, most azt ez erőteljes üzenetet küldjük Oroszországnak, hogy nem fog sikerrel járni” – mondta Ditte Juul Jørgensen az Európai Bizottság Energiaügyi Főigazgatóságának főigazgatója.

A Baltic Pipe október elsejétől üzemel. Ezen keresztül érkezik az Északi-tenger norvégiai talapzatában fekvő gázmezőkön kitermelt, a dániai hálózatba betáplált földgáz Lengyelországba. A csővezeték összesen 900 kilométer hosszú, ebből 275 kilométer hosszan a Balti-tenger felszíne alatt fut. A beruházás összértéke, 1.6 milliárd euró volt.