Kipakolt a neves vatikáni katolikus lap: Ezt gondolja valójában Ferenc pápa Orbánról!

Egyre több elemzés lát napvilágot a hétvégi magyarországi pápalátogatásról, a Spiegel pl. arról írt, hogy a látogatás feltűnően rövid időtartama valóságos arculcsapást jelent Orbán Viktornak Ferenc pápa részéről, tette közzé a Népszava.

 

Ezt egészíti ki most a neves brit katolikus lap, a The Tablet cikke, melyben azt fejtegetik, miért preferálhatja a pápa Szlovákiát Magyarországgal szemben, hiszen északi szomszédunknál – velünk ellentétben – három napot tölt el.

A lap szerint az okok a régió történelmében és politikájában, valamint Szlovákia első női elnökében, Zuzana Caputovában keresendők. A Tablet értesülése szerint a pápát valósággal lenyűgözte Caputová, amikor 2020 végén meglátogatta őt a Vatikánban. Egy pozsonyi diplomata szerint Ferencre komoly hatást gyakorolt, hogy Caputová kiemelten foglalkozik a környezetvédelmet érintő témákkal (a szlovák elnök korábban környezetvédelmi jogász volt), és “egészen más, mint néhány másik európai vezető”

A lap szerint a pápa döntését, miszerint több időt tölt Szlovákiában, mint Magyarországon, az olyan nacionalista-populista vezetőkkel szembeni éles bírálatainak összefüggésében kell értelmezni, mint amilyen Orbán is.

Ferenc ezeket a populista vezetőket

AZ 1930-AS ÉVEK DIKTÁTORAIHOZ, ADOLF HITLERHEZ ÉS JOSZIF SZTÁLINHOZ HASONLÍTOTTA, ÉS TELJES MÉRTÉKBEN ELLENZI ORBÁN MENEKÜLTELLENES POLITIKÁJÁT, AMELYET A „KERESZTÉNY ÉRTÉKEK” LEPLE ALATT FOLYTAT

– jegyzi meg a Tablet.

A brit katolikus lap cikkét alátámasztani látszik, hogy Ferenc pápa az Eucharisztikus kongresszuson elmondott szentbeszédében is komoly bírálatot fogalmazott meg Orbán messianisztikus vezetői stílusáról és az általa képviselt populista politikáról.