Kiraknak minket az EU-ból, de Lázár legalább visszavonul

0

A magyar állam vezetőinek beszédkényszerük támadt: tegnap még csak Kövér László panaszkodott a közérzetére, de ma már megszólalt Aradszki és Lázár is. A legérdekesebbeket Lázár mondta. Mutatom is.

Lázár János egészen a Népszaváig menekült Orbán Viktor elől. Mondandója miatt pedig az egyik szemünk sírhat, a másik nevethet: az agyonhajszolt miniszter az Európai Unió elhagyásáról és a saját közelgő háttérbe vonulásáról beszélt gyilkosan hosszúra nyújtott interjújában.

 

Lázár János Európáról:

Arra a kérdésre, hogy mi történne, ha megalakulna a mini Schengen nélkülünk:

„Nagy baj lenne. Az EU ebben a formában lényegében megszűnne. Mert épp a személyek szabad áramlásának elve, az egyik tartópillér sérülne. Ez elfogadhatatlan és megengedhetetlen. Mi, akik bent vagyunk, nem szenvedhetünk azért, mert vannak, akik ide akarnak jönni.

– Úgy tűnik, a menekültkrízis kikezdte az egész európai integrációt.

– Valóban, ez veszélyezteti az integrációt.

– De ebben a folyamatban a magyar kormány aktív szereplő.

– Félreértés ne essék, mi nem akarjuk az integrációt tovább mélyíteni. Szempontunkból az EU elsősorban gazdasági érték- és érdekközösség, nem politikai. Most pedig politikai értékeket akarnak ránk kényszeríteni. Elfogadom, hogy mindez számukra érték, tiszteletben is tartom, de a magyar társadalom nem tudja és nem fogja elfogadni sajátjaként. Erről nem volt szó 2004-ben.”

És ezt kapd el: „Több Magyarországot és kevesebb Brüsszelt akarunk.”

 

Lázár János a vidéki élet szépségeiről:

 

„Vidéki vagyok és büszke erre, ezért fáj, ha valaki lenézi azokat, akik nem a fővárosban élnek.” „Nem szeretem a kamarillapolitikát.”

„2002 óta hét alkalommal sikerült a választóim bizalmát elnyernem és megtartanom. Ha engem nem is, a választóim döntését érdemes mindenkinek tiszteletben tartania.

– Ezt is ambicionálja? A helyi választók bizalmáért küzdene a jövőben?

– A közélet legszebb, legnemesebb része az egyéni képviselői munka. Ez az alapja a népképviseletnek, ez ad valódi tartalmat a politikának. Nagy erő, hogy rendszeresen találkozom azokkal, akik engem bíztak meg a képviseletükkel. Aktív és szoros a kapcsolatom a választópolgárokkal – azokkal, akik rám szavaztak, és azokkal is, akik nem. Ezt a munkát a jövőben is kitüntetésnek tekintem, ha bizalmat kapok hozzá. Az ambíciókat érintő kérdéshez hozzátartozik, hogy nehéz kormányzati két év van mögöttem.”

„…semmiféle kudarcélményt nem jelentene, ha »csak« Hódmezővásárhely és Makó polgárait képviselném a politikában. A jövőt illetően még magamban is vannak lezáratlan kérdések.”

Mindebből persze maximum annyi következik, hogy nemcsak Lázár Jánosnak kéne visszahúzódnia szűkebb pátriájába sürgősen, hanem a főnökének is.

 

(Népszava)