Kirúgta hivatalából a Fideszhez bújkáló ukrán budapesti nagykövetet Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombaton rendeletben rúgta ki Ljubov Nepopot Ukrajna magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövetének tisztségéből.

Az Izvesztyija információja szerint valóságos tisztogatási hullám vette kezdetét az ukrán diplomáciában: Ljubov Nepopon kívül visszahívták Andrij Melnyik németországi, Vjacseszlav Jacjuk norvégiai és Jevgenyija Perebijnosza csehországi nagykövetet is.

A hírt később a Reuters és a Guardian is megerősítette. Az elnöki rendelet nem fűz indoklást a döntéshez. Zelenszkij a berlini és a budapesti ukrán nagykövet mellett felmentette az indiai, a csehországi és a norvégiai ukrán nagykövetet is. A rendeletből nem derül ki, hogy a leváltott diplomaták kapnak-e valamilyen új megbízást, írja az MTI.

Nepop korábban azzal került be a hírekbe, hogy kritizálta Orbán Viktor politikáját: nem értette, hogy a magyar miniszterelnök miért nem nyújt katonai segítséget keleti szomszédjának. A felfokozott érzelmi hangulatba került diplomata könnyek között jelentette ki:

Stratégiai nyugalmatok csak a sírban lesz.

Nepop néhány nappal később újra felszólította a magyar kormányt, hogy nyújtson több támogatást Ukrajnának, mert szerinte Magyarország csak úgy maradhat ki a háborúból, ha segíti országát a konfliktusban.

Ljubov Nepop a hazája elleni kíméletlen és totális háborúról.

Meg lehet sértődni azon, hogy túl határozottan kérjük a segítséget, és erre hivatkozva megtagadni a további segítséget. Ehelyett azonban egyszerűen csak gondoljanak bele, mit él át nap mint nap Ukrajna és minden polgára

– jelezte Nepop.

Áprilisban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bekérette Ukrajna budapesti nagykövetét, mivel a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerint nem lehetett szó nélkül elmenni azok mellett a nyilatkozatok mellett, melyeket a legbefolyásosabb ukrán politikusok Magyarországgal kapcsolatban fogalmaztak meg.

Ez nem a mi háborúnk, ezért abból ki akarunk és ki is fogunk maradni

– szögezte le Szijjártó Péter körülbelül három hónappal ezelőtt, amihez még mindig tartja magát a magyar kormány.

Ljubov Nepop menesztésével kapcsolatban a Külügyminisztériumot és az ukrán nagykövetséget is kerestük, ha kapunk választ, azonnal frissítjük a cikkünket.