Kiss-Rigó László a megtestesült Monty Python-paródia

Gábor György vallástörténész írása

Gábor György nagyon kemény állításokat fogalmaz meg a szegedi püspökről.

Nem csupán az átadott SZEFO 1,1 milliárdos értéke, a Szent Gellért Fórumban található stadion és környékének 15 milliárdos költsége, a lakiteleki Hungarikum Liget 30 milliárdja vagy a zánkai és fonyódligeti üdülőközpont 17 milliárdos értéke miatt tartja parodisztikusnak Kiss-Rigó László megyéspüspököt Gábor György. A vallástörténész szerint a Dóm alagsorában található luxusétterem, az Adriáról hozott friss hal is azt mutatja meg, hogy a püspököt a kelleténél jobban foglalkoztatják a földi javak.

„Az a helyzet, hogy Kiss-Rigó László egy igazi paródia. A paródia vagy az irónia – mint tudjuk – mindig egy valóságos jelenségnek vagy személynek önmaga visszájára fordított ellenképe, amelyben felnagyítódnak a valódi tulajdonságok stb., és ettől lesz roppant mód szórakoztató és gyilkos mód őszinte. Hogy az olvasó el tudja képzelni, nem is a magyar hagyományok szilveszteri kabaréinak kedvesen suta, csetlő-botló figurája ő, hanem egyenest a Monty Python-filmek már-már létezhetetlenül röhejes, karikatúraszerű mellékszereplője – lehetne. Egy olyan figuráról van szó, akiről az utóbbi időben folyamatosan abban az összefüggésben értesülünk, hogy éppen futballstadionra kap 14 milliárdot, valami élmény-wellness központot, vagy mi a bánatot létesít 30 milliárdból Lakitelken a szerény hangzású Hungarikum Liget néven, s máris egy tipikus Monty Python-kép, amint egy kupolával ékesített élményfürdőben áztatja főpásztori testét a püspök, mondjuk egy Szent Grál-szerű kehellyel a kezében. Ott, ahol persze borkatedrális is van, hogy valamelyest köze legyen az egyházi terminológiához”

– olvasható az interjúban.

Forrás:https://szeged.hu/hirek/38633/gabor-gyorgy-vallastortenesz-kiss-rigo-laszlo-a-megtestesult-monty-python-parodia?fbclid=IwAR3p-fy2xM5oiyzADiroSM0ZcMGs9h6PtRiFhYf2_V1ZkC51hyD896uDBas