Kiszivárgott, hogyan lazítanának a németek a járványügyi korlátozásokon: Sehogy!

Jövő héttől elkezdi a koronavírus-járvány elleni védekezés keretében bevezetett korlátozó intézkedések fokozatos oldását Németország – tartalmazza a kedden megjelent előzetes tervezet, amelyről szerdán tárgyalnak a szövetségi kormányok vezetői. Az intézkedések többségének hatályát azonban meghosszabbítnák március 28-ig – írja a német FAZ.NET.

Egyre türelmetlenebb a német lakosság a lezárások miatt és közben egyre erősebb a nyomás a politikusokon, hogy nyissanak és ezzel lendületet adjanak a legnagyobb európai gazdaságnak.

A korlátozások enyhítése kísérleti jellegű lesz, tekintettel arra, hogy bár a hónapok óta tartó lezárások csökkentették az új fertőzések és a halálesetek számát, azonban az elmúlt napokban az új napi esetek száma ismét emelkedésnek indult, mivel a vírus fertőzőbb variánsai Németországban is erőteljes terjedésnek indultak. Eközben az oltások beadása nem halad abban a tempóban, ami kivédené a harmadik hullámot – számol be a Reuters hírügynökség.

Angela Merkel kancellár szerdán ül tárgyalóasztalhoz a szövetségi kormányok vezetőivel, hogy egyeztessen a lazítás lehetőségeiről.

Közben az MTI írt írta, hogy március 28-ig meghosszabbíthatják Németországban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) terjedésének lassítását szolgáló korlátozások többségét a szövetségi kormány és a tartományi kormányok szerdai tanácskozására készülő javaslat kiszivárogtatott vázlata szerint. A kancellári hivatal és az úgynevezett miniszterelnöki konferencia (MPK) – a járványügyi védekezésért felelős tartományi kormányfők egyeztető testülete – soros vezetőinek közös javaslata szerint a szövetségi kormánynak és a 16 tartománynak rögzítenie kellene, hogy a december közepe óta tartó országos zárlat eddig nem visszavont rendelkezései továbbra is érvényben maradnak, a tartományonként széttartó engedményeket, lazításokat pedig egységesítik, és szintén egységesen minimális újabb lazításokat vezetnek be. Így gondoskodni kell arról, hogy szigorú fertőzéshigiéniai előírások mellett az országban mindenütt megnyithassanak a kertáruházak, kertészetek, virágüzletek és könyvesboltok, a szoros testi kapcsolatot igénylő szolgáltatások területén pedig a fodrászatok után a kozmetikai szalonok és az autósiskolák is kinyithassanak.

A hírügynökség által megszerzett tervezet értelmében március 8-ától legfeljebb két család 5 tagja (14 évesnél fiatalabb gyerekeket nem számolva) szervezhet találkozót, jelenlegi szabályok szerint ez 2 főben van korlátozva. A virágüzletek, könyvesboltok, kertészeti központok, tetováló- és körömszalonok, valamint masszázsszalonok is kinyithatnak március 8-ától a tervezet szerint.

Armin Laschet, a kereszténydemokrata párt vezetője esélyt lát arra, hogy a vezetők szerdán megállapodnak egy nyitási stratégiában, ha ezzel párhuzamosan felpörgetik a tesztelést és az oltások beadását.

Tesztelni, tesztelni, tesztelni, ez a következő hónapok legfontosabb üzenete

– fogalmazott Laschet.

Németország éttermei, bárjai és szórakozóhelyei november eleje óta tartanak zárva, december közepén pedig ezt tovább szigorították: a nem alapvető termékeket árusító üzleteket is bezárták. A gyárak és az irodák maradtak nyitva.

A politikusoknak azt is el kell dönteniük, hogy a 100 ezer főre vetített fertőzötti szám mely küszöbértékénél lehet dönteni további enyhítésről, vagy éppen melyik határnál kell újabb szigorításokat bevezetni. A dokumentum erre két küszöbértéket említ: a 35 és 50 fertőzött (100 ezer főre jutó).

A korlátozások további lazításának feltétele, hogy tartósan 35 alá süllyedjen az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, vagyis az előző hét napon regisztrált új fertőzöttek százezer lakosra vetített száma. Ebben az esetben

FEL LEHET SZABADÍTANI A TELJES KISKERESKEDELMI ÁGAZATOT ÉS KI LEHET NYITNI A TÖBBI KÖZÖTT AZ ÁLLATKERTEKET ÉS A MÚZEUMOKAT.

Amennyiben a mutató két héten keresztül 35 alatt marad, megnyithatnak például az éttermek kerthelyiségei és teraszai, és a mozik, színházak.

Ugyanakkor arra is törekedni kell, hogy 35 feletti hétnapi fertőzésgyakoriság mellett is szélesebb mozgástere legyen az embereknek. Erre kínál lehetőséget az úgynevezett antigén gyorstesztek tömeges és rendszerszerű alkalmazása, és az időpontfoglalás – áll a tervezetben. Az elképzelés szerint negatív teszteredmény birtokában előre egyeztetett időpontban fel lehet keresni családostul például üzleteket, egy múzeumot vagy állatkertet. Arról még nincs egyetértés, hogy mekkora hétnapi fertőzésgyakoriság szükséges minimálisan ahhoz, hogy a tesztelésre és az úgynevezett clik and meet időpontfoglaló megoldásra épülő lazítást bevezessék.

A megállapodás tervezet felhívja a németek figyelmét arra, hogy kerüljék a belföldi és külföldi utazásokat, főleg a húsvét közeledtével. A korlátozott látogatás azonban engedélyezett lehet a rokonoknál az ünnepek miatt.

Az ügynek azért van jelentősége, mert a lakosság többsége valamennyi felmérés szerint kezd belefáradni a két és fél hónapja tartó zárlatba, viszont az ország több mint 400 közigazgatási egysége – járások, városok – közül alig 50-ben sikerült elérni a 35-ös hétnapi fertőzésgyakoriságot.

Ráadásul az új fertőződések száma napok óta újra emelkedik, főleg a SARS-CoV-2 új mutációinak terjedése miatt. A Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) keddi kimutatása szerint az utóbbi 24 órában országszerte 3943 fertőződést szűrtek ki tesztekkel. Ez növekedés az egy héttel korábbi 3883-hoz képest.

 

A hétnapi fertőzésgyakoriság országos szinten 65,40. Egy héttel korábban 60,50 volt.

Az új regisztrált fertőződésekkel együtt 2 451 011 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt 358 halálesetet regisztráltak, a járvány áldozatainak száma így 70 463-ra emelkedett Németországban.