Kiszivárgott – Íme Orbán Viktor levele!

0

Orbán Viktor levele a Fideszt vizsgáló bölcseknek.

Orbán Viktor levelet írt a Fidesz néppárti tagságát vizsgáló „bölcseknek”, azaz az Európai Néppárt által felállított vizsgálóbizottságnak. A tanácsot a belga Herman van Rompuy vezeti, tagjai még Hans-Gert Pöttering német és Wolfgang Schüssel osztrák politikus. Ez utóbbinak címezte a levelét Orbán Viktor.

A Népszava azt állítja, megszerezték a levelet, amelyben a lap szerint a következők állna:

Kormányzati kampány az EU és az EPP ellen: Orbán erre azt válaszolta, ők csak nyílt párbeszédet szeretnének a kritikus témákról.

Orbán Viktor és az illiberális demokrácia: a miniszterelnök a levélben leírta, hogy ő maga kereszténydemokrata, a család alapvető fontosságában hisz, és abban, hogy a magyar kultúra alapja a kereszténység, a bevándorlást pedig ellenzi.

Arra nem válaszolt egyenesen, hogy a Néppárton kívül milyen más koalíciókat képzelne el.

A magyar jogszabályok: mindenben megfelelnek az uniós jognak.

A magyar bíróságok függetlensége: ez az alkotmányban garantált.

A közigazgatási bíróságokról szóló törvény visszavonását nem említette.

A szólás-, és véleményszabadság: emiatt szerinte nincs ok aggódni. Említést tett a kormányközeli sajtótermékeket tömörítő alapítványról, de kiemelte, a legfontosabb közéleti médiumok – az RTL Klub Híradó, a HVG, az ATV, a Blikk, a Népszava – kormánykritikusak.

Korrupció: Orbán szerint az OLAF vizsgálatainak 47 százaléka ügyészségi nyomázást von maga után, az európai átlag pedig csak 42 százalék.

CEU: Magyarországon 60 ezer civil szervezet működik, nem állítható, hogy el lennének nyomva, a CEU pedig önként távozott Bécsbe.

Európai értékek: Orbán Viktor végül „teljes nonszensznek” nevezi az állítást, hogy a Fidesz ne lenne elég elkötelezett az európai értékek iránt és emiatt nincsenek uniós zászlók egyes közintézményeken.

 

olkt.hu