Kitüntették a rákos betegektől műtétekért pénzt kérő veszprémi orvost

Dr. Kunetz Zsombor bejegyzése.

0

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban orvosigazgatói dicséretben részesítették a Semmelweis-napon azt a nőgyógyászt, akit a bíróság jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt, mert előre kért pénzt rákos betegektől életmentő műtétekért – írja Kunetz Zsombor orvos, egészségügyi szakértő 444.hu portálon.

Az elismerést az elítélt Udvardy János a megyei kormánymegbízott és a helyi országgyűlési képviselő jelenlétében kapta, noha még mindig hatályos büntetés alatt áll, vagyis a felfüggesztés időtartama még nem telt le. (A Veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház Facebook-oldalán Udvary 2 perc 03 másodpercnél veszi át az elismerést.)

A cikk felidézi, a veszprémi onkológus-nőgyógyász főorvost a Veszprémi Járásbíróság tíz rendbeli, üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettében mondta ki bűnösnek, mert az OEP által finanszírozott, életmentő műtétekért kért előre 100-150 ezer forintos „hálapénzt”. 3 év 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte az első fokon eljáró tanács.

Másodfokon a Veszprémi Törvényszék a letöltendő börtönbüntetés alól jogerősen mentesítette úgy, hogy a 3 év 6 hónapi büntetését 2 évnyire mérsékelték, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztették. A Veszprémi Törvényszék szerint, ugyanis fontosabb, hogy speciális tudásával tovább dolgozzon, mintsem, hogy a tetteiért üljön.

Kunetz Zsombor szerint, Udvary János kitüntetése nemcsak a veszprémi kórházra rendkívüli szégyen, hanem az egész orvostársadalomra is, éppen ezért kell erről is nyíltan beszélni.