Klímakutató: Lesz még idén 42 fok

„A hosszantartó hőséghullámok már komoly veszélyt jelentenek az egészségre, akár az életünkre is, hiszen, ne felejtsük, 36 fokon üzemelünk, és folyamatosan hőt kell tudnunk leadni ahhoz, hogy az életfunkcióink működjenek, tehát kívülünk hidegebbnek kell lenni, mint belül”

– így kezdi Ürge-Vorsatz Diána klímakutató legutóbbi Facebook-posztját, amelyben felsorolja, hogyan tudunk a hőség ellen védekezni légkondi nélkül.

(Utóbbi használatát egyébként is minimálisra csökkentené, hisz „csak fűtjük vele a kinti környezetünket”, tovább fűtve vele az éghajlatot.)

  1. éjjel minden ablakot kinyitni és hajnalig nyitva tartani
  2. hajnalban minden ablakot becsukni és egész nap zárva tartani
  3. az ablakokat leárnyákolni zsalugáterrel, redőnnyel, árnyékolóval (a klímakutató ehhez hozzáteszi, hogy a benti függöny nem segít, mert „akkor már beszökött a nap energiája a lakásba, és az üveg már csapdába ejtette a lakásunkban”)
  4. mossuk fel minél többször a köves területeket és teregessük bentre a száradó ruhákat, mert a párolgás hűt
  5. csak késő este vagy hajnalban főzzünk, amikor még ki tud szellőzni a lakás és a főzés által keletkezett hő
  6. gyűjtsük össze az „edényöblítő vagy gyümölcsmosóvizet” – a klímakutató javaslata szerint ilyenkor érdemes a csap alá egy lavórt tenni –, és locsoljuk azzal a környező fákat, bokrokat, amik aztán a vizet elpárologtatják, lehűtve ezzel környezetüket
  7. hosszútávú védekezésként ültessünk sok, árnyékoló, lombos fát, „ami az ablakainkat, tetőtereinket, járdáinkat, villamosmegállóinkat, utainkat leárnyékolja és mellette a városi levegőt aktívan légkondicionálja a párolgással”

A klímakutató azzal fejezi be posztját, hogy ezek a fák fogják „elviselhetően tartani lakóhelyünk éghajlatát, amikor a mostani hőség már hűvösnek fog számítani”.