Koki Strasburgtól

0

A magyar sértetteknek Strasbourgig  kell elmenniük, ha jóvátételt akarnak.

Kormány: Csak a fejét, hogy meg ne sántuljon!

Pofon Strasbourgból: A magyar rendőrök brutalitása nem érdekli az államot

Nem csak a kínzást kell szankcionálni, ha nem azt is, ha egy állam nem akarja feltárni azt – mondták ki Strasbourgban. A magyar sértetteknek odáig kell elmennie, ha jóvátételt akarnak.

Újabb rendőri bántalmazásos pert nyertünk Strasbourgban!
– jelentette be a Helsinki Bizottság . Az eset a következő: a civil szervezet ügyfele ép lábbal és fogakkal, sértetlenül ment bent be az orosházi rendőrségre, törött lábbal, vérző orral, kitört fogakkal, valamint egyéb sérülésekkel és zúzódásokkal jött ki. Feljelentést tett, de a nyomozást megszüntették. Senkit nem kerestek meg, aki elmondhatta volna, milyen állapotban volt a „kihallgatás” előtt. Az ügyészség a legalapvetőbb nyomozati cselekményeket sem végezte el, panaszában hiába hívta fel a figyelmet azokra az áldozat – ismerteti az esetet a jogvédő szervezet.

Tarjáni Attila Péter, a Magyar Helsinki Bizottság ügyfele kedden pert nyert a strasbourgi bíróságon, mert a magyar állam megsértette a kínzás tilalmát, amikor nem nyomozott a tettesek után az elvárható módon. A strasbourgi bíróság szerint nem csak maga a kínzás sérti az Emberi Jogok Európai Egyezményét, hanem az is, ha az állam nem tesz meg mindent azért, hogy kivizsgálja a lehetséges kínzásos ügyeket és megtalálja a felelősöket.

A szankciók elmaradása bátorítja a rendőri bántalmazást
– figyelmeztetnek a bírák. Ügyfelüknek 7500 eurós, mintegy 2,3 millió forintos igazságos jóvátételt ítéltek meg.

A Helsinki Bizottság egyik legfontosabb célja, hogy a rendvédelmi szerveknél visszaszoruljon a brutalitás, hogy a bántalmazott polgárok feljelentését vegyék komolyan a hatóságok, és tisztességes nyomozás folyjon, ne a jog megcsúfolása – írják közleményükben. A probléma súlyát mutatja, hogy a strasbourgi bíróságon ma nagyobb az esélye van ügyfeleinknek, mint a hazai eljárások során. A rendőri pofon nem fáj az államnak. 100 ilyen feljelentésből csak 1-4 jut el a bíróságokig.

 

A kép illusztráció