Kollár Erzsébet: Orbán Viktor a politikai vereségét is győzelemként értékeli?

0

Mivel várható volt, hogy az Európai Néppárt (EPP) felfüggeszti a Fidesz tagságát, a magyar kormányfő március 20-án, a szavazás napján, azzal a kéréssel fordult a Néppárthoz, hogy önmaga a Fidesz – ténylegesen Orbán Viktor – tegye meg azt, amit a politikai közösség egyébként is megszavazott 190:3 arányban, vagyis a magyarországi kormányzó párt tevékenységének felfüggesztését.
Bár Orbán a szavazás napja közeledtével megalázkodott, képmutatóan hajlandónak mutatkozott teljesíteni az Európai Néppárt követeléseit – miközben több alkalommal kijelentette, hogy nem változtat a politikáján – a pártcsaládot nem sikerült meggyőznie, csupán három szavazót sikerült maga mellé állítani, a döntő többség továbbra is a Fidesz végleges eltávolítása mellett van az Európai Néppártban.

A szavazást követően a Néppárt felállított egy három főből álló bizottságot, amely az elkövetkező hónapokban majd ellenőrzi a követelések teljesítését a felfüggesztés idejére. Az EPP a jogállamiságot, a néppárti értékek és egy olyan korábbi határozat betartását is „alaposan értékeli”, amely szerint többek között aggódnak „egyes tagállamokban” (jelen helyzetben Magyarországon) a korrupció, az igazságszolgáltatás függetlensége, a média kiegyensúlyozottsága és a civilek szabadsága miatt. Külön felhívják benne a kormányok figyelmét – elsősorban Lengyelországét és Magyarországét, hogy tartózkodjanak összeesküvés-elméletek terjesztésétől, valamint az Európai Bizottság és az Európai Parlament elleni támadásoktól.
*
A német Kereszténydemokrata Unió elnöke, Annegret Kramp-Karrenbauer tehát üdvözölte a Fidesz felfüggesztését, sőt azt is tisztázta: az EPP egy nagyon nyílt és demokratikus vitában kidolgozott egy közösen vállalható kompromisszumot, és most egységesen a május 26-i európai parlamenti (EP-) választásra összpontosít, hogy a következő törvényhozási ciklusban is Európa legnagyobb politikai ereje legyen.
Az osztrák kormánypártok – az osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) – eltérően ítélték meg az EPP határozatát. Othmar Karas, az ÖVP csúcsjelöltje utolsó esélyként értékelte a Fidesz számára, hogy a felfüggesztés ideje alatt egy vizsgálóbizottság fog értékelést készíteni.
*
„Ez az utolsó, de tényleg az utolsó esély” – közölte Karas az ORF rádió műsorában, más pártok jelöltjeivel közös kerekasztal-beszélgetésen, egyben új döntőbírósági és szankciós mechanizmusokat követelt a hasonló esetek kezelésére.
Harald Vilimsky, az FPÖ főtitkára ugyanakkor ismét felajánlotta Orbán Viktor miniszterelnöknek az együttműködést. „Megaláztatásnak tartom, hogy a magyar kormányfőt így kiebrudalják pártcsaládjából, ugyanakkor nagyon örülnék, ha pártjával vállvetve együtt dolgozhatnánk egy reformfolyamaton” – tette hozzá Vilimsky.
Abszurdnak nevezte „Orbán Viktor felfüggesztését” az Európai Néppártból még szerda este Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője. Eközben a másik olasz kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom nevében nyilatkozó Laura Ferrara európai parlamenti képviselő már nevetségesnek nevezte a Néppárt kompromisszumos megoldását – holott az olaszok is majdnem ugyanabban a helyzetben vannak, mint Orbán Viktor.
*.
Magyarország miniszterelnöke ezúttal – akarata ellenére is szívességet téve az ellenzéki pártoknak – bebizonyította, hogy nem európai szintű politikus és az ország jövőjét illetően hazugságait már csak azok hiszik el, akik közvetlenül tőle függenek egzisztenciálisan. – Az elkövetkező időkben, az Európai Unióból való kilépésének nyitányaként, Orbán Viktornak már csak arról kell meggyőzni híveit, hogy milyen előnyei lesznek annak, hogy még a hivatali ideje alatt hazánk véglegesen eltávolodjon az Uniótól, valamint a NATO-tól, ahol már eddig sem osztották meg vele a katonai szövetség legtitkosabb iratait.
*

szerző.: Kollár Erzsébet