Költségvetési csalás és sikkasztás gyanújával vádolják a fideszes csömöri polgármester-jelöltet

0

Bánhidi Balázs, a Fidesz csömöri polgármesterjelöltje az ötödrendű vádlottja annak a Fővárosi Törvényszéken zajló büntetőügynek, amely bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult – írja az Index.

A lap cikke szerint a 2017. május 31-én született vádiratban 13 emberrel szemben emeltek vádat. Az elsőfokú eljárás folyamatban van, a Fővárosi Törvényszék október 15-én 9 órától tart tárgyalást. A Főügyészség a vádlottak személyéről nem adott információt, ám az Index birtokába került vádiraton jól azonosíthatóan szerepel ötödrendű vádlottként Bánhidi.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a vádlottak közreműködtek abban, hogy egyes cégek a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) által folyósított mezőgazdasági támogatásokat valótlan tartalmú számlákkal és valótlan tartalmú együttműködési szándéknyilatkozatokkal vegyék igénybe, és ezzel a költségvetésnek 216-tól 421 millió forintig terjedő vagyoni hátrányt okoztak.

Bánhidi Balázs Csömörön a következő szlogennel kampányol:

Tiszta szívvel, tiszta fejjel, tiszta kézzel.

A Fidesz jelöltje nemrég közzétette szeptember másodikai keltezésű erkölcsi bizonyítványát is. Az erkölcsi bizonyítványon az szerepel, hogy büntetlen előéletű, sem a közügyektől, sem foglalkozásától nem tiltották el. Az erkölcsi bizonyítvány értelemszerűen nem utal arra, ha valaki vádlott, hiszen a magyar jog szerint senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg a bűnösségét a bíróság jogerős határozatában nem állapította meg.

A portál birtokában lévő vádirat szerint Bánhidi Balázst 4 rendbeli, bűnszövetségben, bűnsegédként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével vádolják, amely három esetben kísérleti szakban maradt.