Komáromi Zoltán: Migránsozásra van pénz, koronavírus-tesztre nincs!

0

„Azoknál az embereknél is el kellene végezni a koronavírus- tesztet, akik nem lázasok”

– nyilatkozta a Klubrádióban Komáromi Zoltán.

A háziorvos szerint, ugyanis valószínű azért van nálunk csupán kilenc fertőzött beteg, mert az egészségügyi kormányzat úgy igyekszik alacsonyan tartani a betegek számát, hogy csak lázas betegnek engedélyezi a tesztek alkalmazását. Komáromi úgy tudja, hogy az orvosok nyomására az egészségügyi kormányzat ma változtat az eljárásrenden.

„Veszélyes önáltatásnak” tartja Komáromi Zoltán a koronavírus-járvány eddigi kezelésének gyakorlatát. A Szent László Kórházban csak azoknak a betegeknek csinálják meg – a vérvizsgálat és a röntgen mellé – a koronavírus tesztet is, akik már belázasodtak. A döntést nem a kórházban dolgozó orvosok hozták meg, hanem ez a minisztérium kötelező előírása. Ezért fordulhatott elő – immár sokadszor –, hogy valaki a józan esze szerint ugyan bement a Szent László Kórházba, de a kivizsgálása során végül nem alkalmazzák a mindössze kétezer forintos tesztet. Pedig csak a teszt bizonyítja egyértelműen, hogy valaki fertőzött-e vagy sem.

„Ez csak önámító politika”

– nyilatkozta Komáromi a Klubrádióban.

Az orvos szerint, a magyar egészségügyi kormányzat eddig azért nem engedélyezte a láz nélküli, de gyanús esetekben a teszt alkalmazását, mert a minisztérium alacsonyan akarja tartani a nyilvántartott betegek számát. Mással nem magyarázható, hogy Magyarországon ma tíz alatti a nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma.

Miközben a hasonló fejlettségű Ausztriában már 112 betegről számoltak be. Az osztrákok eddig ötezer esetben használtak biztos diagnózissal szolgáló tesztet – nálunk ugyanezt eddig 360 esetben alkalmazták.

Emiatt a gyakorlat miatt, több vírusos beteg saját családját fertőzhette már meg – nyilatkozta a családorvos. Az egyik legemlékezetesebb történetről az Index írt: egy külföldön dolgozó fiatalember – miután nem végezték el a tesztet – megbetegítette 70 éves édesapját. Komáromi Zoltán szerint, az eset egyáltalán nem egyedi. Hasonlóan veszélyes gyakorlat az is, hogy a magyar kormány nem védi saját embereit. A kerületekben dolgozó orvosok kaptak ugyan 50 darab sebészi maszkot, ami valójában alkalmatlan az egészségügyben dolgozók egészségének megvédésére. Megfelelő védőfelszerelés nélkül, a betegségnek teljesen kiszolgáltatva kénytelenek dolgozni, ami azért is veszélyes, mert a háziorvosi kar idős emberekből áll.

„Idős korban a vírus ölhet” – nyilatkozta Komáromi, aki szerint tévhit, hogy a vírus legyengíti a koros emberek szervezetét, s a bajt saját, korábban kezelt betegségük okozza. Sajnos, a vírus sok esetben közvetlenül halált okoz. Illetve előfordul, hogy a gyógyítás feltételei hiányoznak. Egy vidéki megyei kórházban legfeljebb 10-12 lélegeztetőgép van, s ha ennél több a rászoruló, akkor az orvosnak minden nap el kell dönteni, hogy ki kap kezelést, és ki nem. Ma ugyanis nincs meg az adatbázis – ami évekkel ezelőtt, Falus Ferenc idejében még megvolt – amely naprakészen nyilvántartotta a szabad lélegeztető berendezéseket. Ha egyik kórházban nem volt szabad gép, akkor a beteget továbbküldték oda, ahol volt.

„Sajnos, a magyar egészségügyet a világjárvány rossz időben érte” – mondta Komáromi, aki szerint a kórházak rosszul felszereltek, az orvosok és a nővérek alulfizetettek. Valószínűleg át lehetne csoportosítani néhány milliárd forintot a propagandára betervezett 150 milliárdból az alapellátásra, ahelyett, hogy feleslegesen „sorosozásra és migránsozásra” hihetetlen összegeket fordítanak.
Megszólalt a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában Hadházy Ákos is, aki korábban felkereste a Szent László Kórházat. A független képviselő elmondta, hogy tájékozódni akart a világjárvány magyarországi helyzetéről, de nem kapott megfelelő információt. Azt sikerült kiderítenie, hogy az intézményben 17 intenzív ágy és 20 lélegeztetőgép van. Ha azonban a betegek száma 200 fölé emelkedik, akkor az leköti a kórház teljes kapacitását. vagyis szükség lenne további lélegeztetőkre.

Hadházy felidézte korábbi korrupcióellenes akcióját, amelynek során meg tudta akadályozni, hogy a kormány jelentősen túlárazva, háromszoros áron vegyen lélegeztető gépeket. Azt viszont már nem, hogy az állam dupla árat adjon az életmentő gépekért, miközben az olcsóbb ajánlattal jelentkező céget kizárták a közbeszerzésből. A képviselő kiszámolta, hogy ha nincs ez a fideszes korrupció, akkor összesen 150 lélegeztetővel vehettek volna többet az olcsóbb berendezésből. Pusztán ez az egyetlen kormányzati korrupció – egy elszabaduló járvány esetén – emberek százainak életébe is kerülhet.

via.