Komlón tíz embert gyanúsítanak és négyet le is tartóztattak

Hadházy Ákos

Komlón letartóztatták azoknak a cégeknek a tulajdonosát, amelyek az utóbbi években sorra nyerték a városi nagyberuházások közbeszerzéseit. Polt Péter válaszában megerősítette, hogy Komlón tíz embert gyanúsítanak és négyet le is tartóztattak bűnszövetkezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt. Kiemelte ugyanakkor, hogy egyelőre, eddig politikus érintettségéről nem tudnak.
Ez azonban nem biztos, hogy így is marad, (és nem biztos, hogy így is van), az pedig biztos, hogy Komló beruházásait negatívan érintheti az ügy, hiszen gyakorlatilag minden nagyobb építést (pl buszpályaudvar, piac) ezek a cégek végeznek mostanában.
Az érintett cégek egyike (Kalatherm Kft) egyértelműen beazonosítható. A 7300.hu lap szerint ugyanis maga a polgármester ismerte el, hogy a városnak dolgozó cégek ellen nyomozás folyik. A lap ugyanakkor idézi a NAV tegnapi közleményét, miszerint egy nyílászárókkal foglalkozó cég vezetésével 650 milliós kárt okozó áfacsaló céghálózatot lepleztek le, 10 gyanúsított és ebből négy letartóztatott személy van már. A NAV közlemény ugyan nem említ várost és céget, azonban Polt válaszának, a polgármesteri nyilatkozatnak és a NAV közleménynek az összevetéséből kiderül, hogy komlói, önkormányzatnak is dolgozó, nyílászárókkal foglalkozó cégről van szó. Ezek pedig csak az egy héttel ezelőttig K. József tulajdonában álló Kalatherm Kft-re igazak (ezen kívül nyilvánvalóan K. másik cége, a Benkala Kft is érintett lehet közvetve vagy közvetlenül).
Tegnap kerestem K. Józsefet, azonban csak a fiát értem el, aki néhány napja átvette a cég vezetését (feltehetően édesapja letartóztatása miatt). Elmondta, hogy valóban van vizsgálat a cég ellen, de bíznak az ügy megnyugtató lezárásban és a cég továbbra is működik.
Én Polics polgármester helyében azonban nem lennék nyugodt, mivel
1) a NAV közlemény a cégeknél vagyon zárolásról is beszélt, ami a városi beruházásokat érintheti hátrányosan
2) helyből származó információim szerint a polgármester kifejezetten jó és szoros kapcsolatokat ápolt a céghálózat egyes tagjainak tulajdonosaival, és pl telkek átminősítésével nekik igen kedvező döntéseket is hozhatott.
Polt válasza :
A 7300.hu cikke: