KOMOLY DRÁGULÁS VÁRHATÓ A KONZERVÁRUK PIACÁN IS

A magyar konzervipari cégek – köztük a debreceni Globus – göngyölegellátását is veszélyezteti az ukrajnai Mariupolban található acélmű lerombolása, mivel ez a vállalat volt az egyik fő beszállítója a konzervdobozok alapanyagául is szolgáló, hengerelt acéllemezeket és terméket gyártó európai társaságoknak. A konzervipari cégek az ukrán gyár termeléskiesése miatt további konzervdoboz-drágulástól, és átmeneti göngyölegbeszerzési gondoktól tartanak a nyártól induló új zöldség- és gyümölcsfeldolgozási szezonban. Az iparágat érintő nehézségek várhatóan a foglalkoztatásra nem lesznek hatással.
Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke május 12-én az Agrárszektornak adott interjújában elmondta, hogy a cégek a szezon kezdetére a konzervdobozok – és az üveggöngyölegek – nagy részét igyekeznek beszerezni, illetve tradicionális beszállító partnereikkel olyan szerződéseket kötni, amelyek a hiányzó csomagolóanyagok későbbi biztonságos megérkezését garantálják.
A háborús konfliktus negatív következménye, hogy a nyersanyaghiány miatt a konzerviparban felhasznált fémdobozok beszerzési ára tovább drágul. „A cégeknél alkalmazott konzervdobozok egy év alatt 50-70 százalékkal drágultak, és ma már előfordulhatnak olyan termékek, amelyeknél a dobozár akár a termelési költségek felét is kiteheti” – fogalmazta meg Sebesta Péter.
Az acélárak emelkedése nem most kezdődött, a világjárvány miatt az árak az elmúlt két évben kezdtek emelkedni. Ennek fő oka a megnövekedett energiaköltségek, a nyersanyagok piacán kialakult árharc, valamint a megemelkedett fuvardíjak voltak. Az EU-ban évente felhasznált 150 millió tonna acél 20 százalékát importból szerezték be, ennek mintegy 40 százaléka származott Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból.
Forrás: Szeretlek Hajdú-Bihar az Agrárszektor és HVG nyomán
foto: istockphoto