Kompetenciafelmérés van ma az iskolákban

Szerdán tartja a 6., a 8. és a 10. évfolyamos diákok szövegértési képességét és matematikai eszköztudását vizsgáló országos kompetenciamérést az Oktatási Hivatal (OH) − adta hírül az MTI. A mérés minden 6., 8. és 10. évfolyamos tanulónak kötelező, kivételt képez a sajátos nevelési igényű tanulók egy szűk csoportja. Idén 3036 iskola 3557 telephelyén több mint 278 ezer diák vesz részt a mérésben.

Nyolcadik osztályos diákok beszélgetnek osztályfőnöki órán a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében Nyíregyházán 2021. május 10-én© Fotó Balázs Attila Nyolcadik osztályos diákok beszélgetnek osztályfőnöki órán a jelenléti oktatás első napján a Szent Imre Katolikus Gimnázium és Általános Iskola osztálytermében Nyíregyházán 2021. május 10-én

 

Az országos kompetenciamérés a tanulók szövegértési képességét és matematikai eszköztudását térképezi fel, ezért a feladatsorok a vizsgált területeket részletesen lefedő, különböző nehézségű kérdésekből állnak. A mérés célja az intézmények teljesítményének nyomon követése.

Szerintük az eredmények összevetése arra ösztönözheti az iskolákat, hogy megújítsák munkájukat, a hozzáadott pedagógiai értéket bemutató adatok segítségével pedig megtalálhatják azokat az intézményeket, amelyektől fejlődésükhöz jó gyakorlatokat és támogatást kaphatnak.

Annak érdekében, hogy az azonos vagy hasonló körülmények között élő diákokat oktató iskolák pedagógiai teljesítménye összehasonlíthatóvá váljon, az országos kompetenciamérést a tanulók családi hátterének vizsgálata egészíti ki. Az Oktatási Hivatal a diákok közvetítésével kérdőívet juttat el a szülőkhöz, amelynek kitöltése önkéntes és név nélküli.

A kérdőívek adataiból képzett, a tanulók szociokulturális hátterét megjelenítő családiháttér-index segítségével jobban megmutatkozhat azon iskolák értékes pedagógiai munkája is, amelyek nehezebb körülmények között élő vagy gyengébb képességű tanulókkal foglalkoznak

− írták a közleményben, amelyben hangsúlyozták, hogy a magyar köznevelés országos mérési rendszerének kiépítése 2001-ben kezdődött, jelenleg a világ legkorszerűbbjei között tartják számon.