Koncz Zsuzsa: A járvány miatt sem felejthetjük el, hogy a szabadság mindenekfelett való

Koncz Zsuzsa a Basszusban beszélt budapesti díszpolgárságáról, új lemeze kapcsán pedig olyan problémákról is, mint a szabadság és véleménynyilvánítás – adta közzé a Klubrádió.

Koncz Zsuzsa díszpolgárságáról, Budapesthez fűződő viszonyáról beszélgetett a Basszusban. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művésznőt annak ellenére is, hogy négy éve már a XIII. kerület díszpolgára, nagyon meghatotta, amikor Karácsony Gergely megkereste telefonon, hogy közölje vele, immár az egész főváros tekint rá díszpolgáraként.

Az énekesnő beszélt arról is, hogy maga sem tudja pontosan mely zenei irányzatba illik be munkássága. Egyfelől idővel változott a beat és a pop jelentése, másfelől munkássága szerteágazó.

 

 

Koncz Zsuzsa új lemeze, a Szabadnak születtél kapcsán elmondta, hogy – különösen a járvány idején – egyre fontosabb ragaszkodni a szabadságunkhoz, intellektuális és általános értelemben egyaránt.

 

„Ezt nemcsak politikai értelemben gondolom nagyon komolyan. Itt van például ez a vírus, ami alapvetően meghatározza az életünket, de közben nem szabad elfelejtenünk, hogy a szabadság mindenekfelett való. Az mindenképp előnyös, ha a határok nincsenek lezárva, de a koordinátarendszer, amiben élünk, nem mindig komfortos és nem mindig szolgálja az igazi emberi voltunkat.”

 

Koncz Zsuzsa: Szabadnak születtél
Koncz Zsuzsa: Szabadnak születtél

Beszélt továbbá a nyelvről és a kontextusról is. Arról, ami és ahogyan elhangzik például a Parlamentben. Ami miatt okkal érezhetnek sokan félelmet. „Nem szabad elfelejtenünk azt, hogy a döntés rajtunk múlik.” Ennek kapcsán azt is elmondta, hogy ha a politika átlép egy határt és megsérti az ember szabadságérzetét azzal, hogy élete minden szegmensét irányítani próbálja, akkor el kell mondania a véleményét.

 

Koncz Zsuzsa koncertje Budapesten
Koncz Zsuzsa