Kórházi válság: Az altatáshoz nélkülözhetetlen ínjekció Magyarországon hiánycikk!

0

Bizonytalan ideig, hosszabb távon nem lesz elérhető Magyarországon a Fentanyl injekció, ami nélkülözhetetlen az altatáshoz és az intenzív ellátáshoz – írta a 24.hu.

A lap azt írja, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adatbázisa szerint a Fentanyl injekció július 3. óta számít hiánycikknek, a “bizonytalan végű hiány” pedig adminisztratív okok miatt keletkezett.

A lap kórházi forrásai azt mondták, rosszabb esetben 30 nap, amire bejön a megrendelt áru, a kórházi készletek viszont csak két hétig elegek. Volt olyan, aki azt mondta, húsz doboz Fentanyl injekciója van, és ez ugyan a hónapban még ki is tart, ha viszont “két drogfüggő beesik, akkor jövő héten már nincs Fentanylom”.

A 24.hu szerint a kommunikáció hiánya is aggasztó, az OGYÉI ugyanis nem ad hivatalos tájékoztatást a kórházaknak arról, mekkora a baj és mi a teendő.

Az ügyben egyelőre a gyógyszermegrendeléseket végző nagykereskedő lépett, a Mediwings Pharma kórházaknak küldött leveléből pedig azt derült ki, hogy a helyzet súlyos.

A Fentanyl injekció hosszabb távon nem lesz elérhető az országban, ezért Angliából kell rendelni, az első szállítmány a jövő héten érkezhet meg. Mivel azonban máshonnan jön, a korábbi ár négyszeresét kell fizetni, 625 forint helyett 2600 forintot.

A teljes lista az ogyei.gov.hu oldalon.