Koronavírus: 100 ezer felett a fertőzöttek száma Spanyolországban – nemzetközi szemle

0

– Spanyolország

Egyetlen nap sem regisztráltak még annyi halálos áldozatot a koronavírus-járvány miatt Spanyolországban, mint kedden. 864-en haltak meg az országban a fertőzés miatt 24 óra alatt, ezzel összesen 9053 áldozata van már a járványnak az országban.
Ez azt jelenti, hogy Olaszország után most már Spanyolországban szedett legtöbb áldozatot a koronavírus, legalábbis a hivatalos adatok szerint. A fertőzöttek száma jelenleg 102 136. A jó hír, hogy az áldozatok számának növekedésével párhuzamosan a az egy nap regisztrált fertőzöttek, stagnálni látszik, sőt, az elmúlt napokan előfordult, hogy csökkent is.
A kérdés most az egészségügyi szakértők szerint már nem az, hogy mikor éri el a spanyolországi járvány a tetőfokát, mert azt már vagy elérte, vagy hamarosan eléri; hanem hogy az ellátórendszert sikerült, sikerül-e felkészíteni úgy, hogy elbírja az extra terhelést a legnehezebb periódusban.
Spanyolországot március 14-én zárták le, és az elmúlt két hétben csak rendkívüli esetben hagyhatták el a lakosok otthonaikat.
A vírus behatolt már a kormányba is, megfertőzött három minisztert, és többek közt Pedro Sanchez miniszterelnök feleségét, és apósát is.

– számolt be róla a Reuters.

– Olaszország

Rendkívül magas Olaszországban a koronavírus miatt a halálozási arány, jóval magasabb, mint más országokban, ez pedig világszerte foglalkoztatja a kutatókat, tudósokat. Az olasz egészségügyi minisztérium most egy új érvvel állt elő.

Olaszországban továbbra is tombol a koronavírus-járvány, ezzel az Európai ország továbbra is a globális járvány egyik gócpontja. Bár az valamelyest optimizmusra adhat okot, hogy az elmúlt napokban már csökkent az új megbetegedések száma, azonban még mindig arról beszélünk, hogy hétfőn és kedden is közel 4000 volt az új fertőzöttek száma.

Tegnapig 12 428-an haltak meg az országban a koronavírus miatt, a fertőzöttek száma pedig 105 792-re emelkedett.

Ami viszont továbbra is aggodalomra ad okot, hogy az ehunytak száma még mindig magas, és sajnos egyelőre nem látszik, hogy a napi statisztikákban csökkenést látnánk, a vasárnapi 756 után hétfőn 812-en, kedden pedig 837-en haltak meg a koronavírus miatt.

Ami miatt az olasz járványügyi helyzet kiemelkedő, és sajnos kiemelkedően tragikus, hogy rendkívül magas a halálozások száma a fertőzöttekéhez viszonyítva. A halálozási ráta kiugróan magas, ami világszerte felkeltette a járványügyi szakértők, tudósok érdeklődését, ugyanis ez az arány jóval magasabb, mint más országokban.

Az olaszországi gócpontok elsősorban urbanizált, rendkívül sűrűn lakott régiókban voltak, ahol a közvetlen társas érintkezés is sűrűbb.
Az olasz társadalom elöregedett, a lakosság 25 százaléka 60 év feletti.

Spanyolországhoz hasonlóan Olaszországban is relatíve alacsony számú tesztelést hajtottak végre, így nehéz lokalizálni és megállítani a vírus terjedését, és a magas ismeretlen esetszám mellett a halálozási ráta automatikusan nagyobbnak tűnik.

Az olasz szokások is segíthetik a vírus terjedését, vasárnaponként összegyűlik a család, az sem ritka, hogy az olasz családokban több generáció él együtt.

A mobiltelefonok cellainformációiból látszott, hogy főleg a járvány kezdeti szakaszában az olaszok egy része nem tartotta be a karantént, elhagyták otthonaikat.

Most egy újabb érv is előkerült a kiugróan magas halálozási ráta alátámasztására:

Az olasz egészségügyi minisztérium szerint a kirakó egyik darabja az, hogy Olaszországban a koronavírus-járvány terjedése előtt enyhe volt az influenzaszezon, ami azzal járt, hogy relatíve kevés áldozatot szedett az influenza, ez azonban összességében megágyazott egy agresszívebb járvány, a koronavírus-pandémia pusztításának.

Tavaly novembertől idén januárig az enyhe lefutású influenza-szezonban kevesebb idős, krónikus megbetegedéssel küzdő ember halt meg Olaszországban, ez pedig potenciálisan több lehetséges áldozatot hagyott a koronavírusnak,
derül ki 19 olasz város adatainak elemzéséből.

Csak ez az egy tényező természetesen önmagéban nem magyarázza a rendkívül sok halottat és a magas halálozási rátát, de hozzájárulhat a trendekhez.

– Németország

Nincs egyetértés a különféle jelentésekben a német koronavírusos esetekkel kapcsolatban, a Johns Hopkins Egyetem kimutatása alapján azonban úgy tűnik, hogy a bizonyítottan fertőzöttek számának alakulása alapján az országban lassuló ütemben terjed a járvány – írja az MTI.

A Johns Hopkins Egyetem számlálója szerint kedd délelőtt 66 885 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 4445 esettel, vagyis 7,1 százalékkal több a hétfői 62 435-nél. Előző nap még 8 százalék feletti mértékben, több mint 4700-zal nőtt az igazolt fertőzések száma, az előző héten pedig rendszerint meghaladta a 10 százalékot a napi növekedési ütem. Az elhunytak száma ugyanakkor az utóbbi napokban gyorsuló ütemben növekszik, ez a szám hétfőről keddre is nagymértékben, 541-ről 645-re emelkedett. A Robert Koch Institute számai alapján egyébként 61 913 fertőzöttet és 583 halottat tartanak számon, a Zeit Online pedig 67 051 esetről és 650 halottról tud.

A halálozások arányának növekedése azzal állhat összefüggésben, hogy míg a járvány kezdetén főleg fiatal, sportos emberek fertőződtek meg – például olaszországi vagy ausztriai síeléskor –, újabban az idősebb korosztályban is felütötte a fejét a vírus. Néhány idősotthonban is megjelent a fejét a vírus: egy würzburgi létesítményben 13 lakóval, egy wolfsburgi intézményben pedig 17 fertőzöttel végzett a betegség. A kórházak országos szövetségének kedden ismertetett adatai szerint országszerte nagyjából 7000 embert ápolnak kórházban a betegség miatt, 1500 páciens van intenzív osztályon, közülük 1100 ember szorul gépi lélegeztetésre.

Hollandiában a kedd reggeli adatok szerint egy nap alatt újabb 820 embernek lett pozitív a koronavírustesztje, így az azonosított fertőzöttek létszáma 11 750-re nőtt. A holland közegészségügyi hivatal jelentése szerint a kórházi kezelésre szoruló emberek száma lassan eléri a négyezret, ezen belül az intenzív osztályon kezelt betegek száma 1072. Diederik Gommers, az intenzív ápolás országos tagozatának elnöke szerint jelenleg nem több mint 1500 intenzív férőhely van még az országban.
A holland egészségügy nem fogja tudni ezt a helyzetet kezelni. Nemcsak azért mert fogyatkoznak a férőhelyek, hanem azért is, mert nem áll rendelkezésünkre elég szakképzett ember – mondta Gommers a helyi sajtónak.

– Hollandia

A holland kormány várhatóan kedden dönt az érvényben lévő korlátozó intézkedések meghosszabbításáról és esetleges újabbak bevezetéséről. 24 óra leforgása alatt 93-an haltak bele a fertőzésbe, így az elhunytak száma 864 az országban. Luxemburgban egy nap alatt 38 új fertőzést regisztráltak, amely két hét óta a legalacsonyabb szám. Az azonosított fertőzések száma, azonban aránylag magas, 1988 a félmillió lakosú nagyhercegségben.

Paulette Lenert egészségügyi miniszter a helyi sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy 200 ember kórházi, ezek közül 31 intenzív ápolásra szorul. Hozzátette, hogy teljes egészségügyi újjászervezésre lesz szükség az országban, mivel a fertőzötteken kívül más páciensek is vannak az országban, akik eddig járóbeteg-ellátásra szorultak. Luxemburgban 22-en haltak bele a betegségbe, az áldozatok több mint fele idősotthonban élt.

– USA

Az új góc: az Egyesült Államok

190 ezerhez közelít az USA megerősített betegeinek a száma, ezzel már messze a legtöbb fertőzöttet itt tartanak számon a világon. (Hogy milyen gyorsan változik a világ: Kínát már az olaszok és spanyolok is megelőzték, és a héten Németország is meg fogja.) A napi esetszám 5 napon keresztül 20 ezer körül ingadozott, de tegnap 26 ezer fölé ugrott, jelezve, hogy a járvány továbbra is gyorsulva terjed a világ legnagyobb gazdaságában.

Az Egyesült Államokban is beszállt a hadsereg a koronavírus-járvány elleni küzdelembe. New Yorkban a legrosszabb a helyzet, az ottani betegellátást egy hatalmas kórházhajó segíti a hét eleje óta. Az országban összesen regisztrált csaknem 189 ezer fertőzöttből közel 76 ezret New Yorkból jelentették. A halálozási statisztikát is toronymagasan vezeti a metropolisz, már több mint 1500 beteg halt bele a vírus okozta súlyos tüdőgyulladásba.

Az amerikai elnök most először borúlátóan nyilatkozott. Arra figyelmeztette a lakosságot, hogy rettentően nehéz két hét elé néznek. De aztán elkezd majd derengeni a fény az alagút végén – mondta -, erre számítanak a szakemberek, és ő maga is így gondolja, miután gondosan tanulmányozta a helyzetet. De a következő két hét borzasztó lesz – tette hozzá.

A New York-i tőzsde is visszaigazolja ezt. A harminc legnagyobb vállalat részvényárfolyamát tükröző Dow Jones kedden is mínuszban zárt, és első negyedéves eredménye is negatív rekordot döntött: 135 éve nem volt olyan rossz, mint most.

Az amerikai járványügyi intézet szerint a koronavírus-járványnak legkevesebb 100 ezer halottja lesz, de akár 250 ezren is áldozatul eshetnek az Egyesült Államokban.