Koronavírus: 1190-re emelkedett a fertőzött betegek száma Magyarországon

0

Péntekre 11 ember vesztette életét koronavírus-fertőzés miatt Magyarországon, így a járvány áldozatainak száma 77-re nőtt.

Minden korábbinál nagyobb mértékben, 210-zel emelkedett azok száma, akiknél igazolódott a betegség, ezzel a fertőzöttek száma 1190-re emelkedett – közölte pénteken a hivatalos koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap. A fertőzésből felgyógyultak száma 16-tal 112-re nőtt, de az aktív esetek száma is ezer fölött van már. Az operatív törzs ismét felhívta a figyelmet arra: a beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek.

Az látható a területi adatokból, hogy továbbra is Budapesten a legmagasabb a fertőzöttség, az igazolt koronavírus-fertőzöttek csaknem fele a fővárosban él (48,7% az arány). A fővárosban százezer lakosra 33 fertőzött jut, a második legrosszabb mutatója lélekszámarányosan Fejér megyének van (17,24), majd jön Pest megye (15,17). A lakosok számának arányát figyelembe véve Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legjobb a helyzet, a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma egyik helyen sem éri el a 2-t.

 

terkep0410

 

A kormányzati tájékoztatás szerint a járvány újabb 11 áldozatából mindenki idős és krónikus beteg volt. A legfiatalabb közülük 58 éves volt, és többek között daganatos betegségekkel is küzdött, a további tíz áldozatból heten hetven év fölöttiek voltak.

A tájékoztató honlap megjegyzi: a Pesti úti idősek otthonában eddig 151 igazolt koronavírus-fertőzött van és 7 elhunyt. Itt a fertőzöttek száma várhatóan még magasabb is lesz, mert a laborvizsgálatok még jelenleg is tartanak.