Koronavírus: A operatív törzs keddi sajtótájékoztatója szerint újabb magyar halt meg, egy fiatal nő!

0

Mára újabb húsz személynél mutatták ki a koronavírust Magyarországon, ezzel az igazolt fertőzöttek száma 187-re emelkedett. A keddi 20 új megbetegedett személy mindegyike magyar. Az operatív törzs keddi, 11 órás tájékoztatóján azt is bejelentették, hogy újabb halálos áldozat van, ő egy fiatal nő, akinek azonban többféle betegsége is volt.

 

Müller Cecília tisztifőorvos:

Kilencre emelkedett a koronavírusban elhunytak száma: a kilencedik halott egy fiatal nő, akinek számos krónikus betegségben szenvedett, így szív- és keringési rendellenességei és anyagcsere-betegségei voltak. Bárki megfertőződhet, bárki bárkit megfertőzhet. Mivel sokkal több lehet a fertőzött, mint gondoljuk, ezért a külföldről hazaérkezők sokat segíthetnének, ha otthon maradnak két hétig. Azokat az időseket is köszönet illeti, akik önkéntes karanténba vonultak: ők veszélyeztetettek.

Praktikus tanácsok:

Várandósok, kismamák, újszülöttek: A várandósság nem jelent külön kockázati tényezőt.Várandós anyák azonban ne menjenek közösségbe, ne csoportosuljanak, válasszák a modern infokommunikációs lehetőségeket a kapcsolattartáshoz a megváltozott immunrendszerük miatt. Különösen tartsák be a helyes módon véghezvitt gyakori kézmosást. Archoz, szájhoz, szemhez ne nyúlkáljanak ők sem.

– Rendszeresen, sokszor, rövid ideig, hatékonyan szellőztessünk a lakásban.
– A kisgyerekek játékait rendszeresen mosogassuk el, napi fertőtlenítő tisztítás javasolt.
– Érzékeny ez a vírus, egy liter vízbe 5 milliliter, két löttyentés hipó már megöli
– Panasz esetén telefonon keressük az orvost.

Racionalizálják a háziorvosi ellátást, az orvos-beteg és a betegek egymás közti találkozásainak minimalizálása a cél.

Járásonként és kerületenként módosul a betegellátás.: Akut légúti betegek részére kialakítanak egy kis ellátó egységet, más panasszal orvoshoz fordulóknak pedig egy másik helyszínt.

Jelenleg szervezik ezt a rendszert, egy héten belül megvalósulhat.

(MTI)