Koronavírus: Az olasz kormány meghosszabbította a kijárási tilalmat

0

Valamelyest csökkent péntekre az új típusú koronavírus okozta megbetegedések napi halálos áldozatainak száma, miután csütörtökön 610, pénteken pedig 570 újabb halálozásról számoltak be az olasz hatóságok. Az egy nap alatt igazolt új fertőzöttek száma pénteken 3951 volt, míg csütörtökön 4020 új fertőzöttről adtak számot Rómában.

A friss adatok szerint a betegségből az elmúlt 24 órában 1985 ember épült fel, a gyógyultak száma ezzel 30 455-re nőtt. Az intenzív osztályon ápolt betegek száma pedig hetedik napja csökken, pénteken 108-cal 3497-re mérséklődött. Az összes fertőzött száma Olaszországban így 147 577-re emelkedett, a halálos áldozatok száma pedig 18 849-re nőtt.

Nem sokkal később Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette, hogy az olasz kormány május 3-ig meghosszabbítja a járvány miatt eredetileg húsvét hétfőig elrendelt korlátozásokat. Bejelentette azt is, hogy április 14-én újra kinyithatnak a könyvesboltok, írószerboltok és a gyerekruhaüzletek

Az olasz Nemzeti Egészségügyi Intézet vezetője, Silvio Brusaferro arra figyelmeztetett, hogy a terjedés lassulása pozitív jel, de emiatt még nem szabad lazulnia a fegyelemnek. A korlátozások miatt Olaszország várhatóan a második világháború utáni időszak legsúlyosabb gazdasági visszaesését lesz kénytelen elkönyvelni, az Unicredit olasz bank például 15 százalékos gazdasági zsugorodást jósol.

Ezzel párhuzamosan Genfben szintén a korlátozások elhamarkodott lazítása ellen emelt szót Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

A korlátozások feloldása a vírus halálos újjáéledéséhez vezethet,

figyelmeztetett az etióp mikrobiológus, maláriakutató. Tedrosz Adhanom rámutatott, hogy egyes helyeken, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban „üdvözítő lassulás” tapasztalható, máshol viszont riasztó ütemben gyorsul a SARS-CoV-2-vírus terjedése. A főigazgató tudatta, hogy a WHO csaknem 1,5 millió megerősített esetről és mintegy 92 ezer halálos áldozatról tud biztosan világszerte. Tedrosz Adhanom riasztó trendnek nevezte, hogy egyes országokban rengeteg egészségügyi dolgozó is megfertőződik.

A WHO főigazgatója fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy egyetlen ország sem immunis a világjárvánnyal szemben.