Koronavírus: Drámai adatok érkeztek Spanyolországból és Olaszországból – nemzetközi vírusszemle

0

– Spanyolország

Továbbra is gyorsan terjed a koronavírus-járvány az ibériai országban.
Az elmúlt 24 órában 385-tel nőtt Spanyolországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma, és ezzel 2696-ra emelkedett – derül ki a worldometers.info legújabb adataiból.
A spanyol hatóságok adatai szerint 4537 új betegnél mutatták ki a fertőzést, ezzel
már közel 40 ezer koronavírusos ember van az országban.
Kína, Olaszország és az Egyesült Államok után a negyedik legtöbb eset az ibériai országban van.
Eddig 3800-an gyógyultak meg, míg 2636 embert intenzív osztályon ápolnak.

– Németország

Németországban továbbra is emelkedik az új típusú koronavírussal (SARS-CoV-2) bizonyítottan fertőzöttek száma, de a vírus okozta betegség (Covid-19) súlyos eseteinek kezelésére szolgáló kórházi kapacitást egyelőre nem feszítette túl a járvány, így Szászország tartomány a római vezetés felkérésére igyekszik közreműködni az olasz ellátórendszer terheinek csökkentésében. A kezelésre átvett olaszországi betegek kedd hajnalban érkeztek meg.
Michael Kretschmer tartományi miniszterelnök előző napi nyilatkozatában kiemelte, hogy nemcsak az olasz kormány kérésének tesznek eleget, hanem értékes tapasztalatokat szereznek a Covid-19 betegség kezelésében.
A napokban a járványban ugyancsak erősen sújtott Franciaországgal határos Baden-Württemberg, Rajna-vidék-Pfalz és Saar-vidék tartomány kormánya felajánlotta a francia partnereknek, hogy átvesznek súlyos állapotban lévő pácienseket.
Németországban kedd délelőtt 29 056 volt a regisztrált fertőzöttek száma a Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint. Ez 4183 esettel – 16,8 százalékkal – több az egy nappal korábbi 24 873-nál. A növekedés mértéke ugyan meghaladja a hét végén mért 11-12 százalék körüli szintet, de elmarad a megelőző időszak egyre gyorsuló ütemű, 30 százalék körüli növekedésétől. Ez arra utal, hogy lassul a járvány, ami létfontosságú az egészségügyi ellátórendszer teljesítőképességének fenntartásához. A Covid-19 halálos áldozatainak száma Németországban a hétfői 92 után 123-ra emelkedett.

– USA

Az Egyesült Államokban 29 áldozatról érkezett hír, így 582-re nőtt az elhunytak száma.
Gyorsul az új típusú koronavírusos fertőzések üteme, háromnaponta megduplázódik a fertőzések száma – mondta Andrew Cuomo, New York állam kormányzója.
A kormányzó – aki naponta tart sajtókonferenciát – arra számít, hogy két héten belül már mintegy 40 ezer beteget kezelnek majd intenzív osztályon. Hozzáfűzte, hogy ez óriási terhet jelent majd az egészségügyi ellátásnak, hiszen az egész tagállam területén jelenleg összesen 3 ezer intenzív osztályos kórházi ágy áll rendelkezésre.
New York államban – a Johns Hopkins Egyetem és kórházi komplexum kedd délelőtti adatai szerint – jelenleg csaknem
26 ezer fertőzést diagnosztizáltak, a halálos áldozatok száma pedig 210-re emelkedett.
Az amerikai védelmi miniszter, Mark Esper szerint a vírusválság hónapokig elhúzódhat, Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője szerint még legalább 90 napig számolni kell az új típusú koronavírus terjedésével és a megbetegedésekkel.

– Irán

Iránban sem lassít a járvány, 122 új halottról tudni, így már 1934-en vesztették életüket. A fertőzöttek száma a 25 ezret közelíti. Vesztegzár van továbbra is elrendelve. Várhatóan még 4-8 hétig.

– Belgium

Belgiumban egy nap alatt 34-gyel nőtt az áldozatok száma, és 122-re nőtt. Fertőzöttből már 4269-ről tudni. Az egyik legnagyobb gócpont Brüsszelben van a fővárosi régióban.
Noha Belgium lakossága fegyelmezetten követi a koronavírus visszaszorítása érdekében bevezetett vészhelyzeti intézkedéseket, a járványügyi helyzet alakulása miatt a rendkívüli rendelkezések legalább további nyolc hétig érvényben maradnak – mondta Maggie De Block egészségügyi miniszter a De Zondag című flamand nyelvű belga hetilapnak vasárnap.

– Olaszország

Az elmúlt huszonnégy órában 6820-ra nőtt a koronavírus áldozatainak száma Olaszországban – írja az Corriere Della Sera olasz lap.
Az elmúlt két napban úgy tűnt, javul a helyzet, a hétfői jelentésben 601, a vasárnapiban 651, a vírus következtében elhunyt személyről számoltak be. Az elmúlt 24 órában viszont 743 ember vesztette életét.
A járvány kezdete óta 69176 esetet regisztráltak, a jó hír az, hogy tegnap óta 894 beteget gyógyultnak nyilvánítottak.
Jelenleg 54030 fertőzöttről tudnak, a felgyógyultak száma összesen 21937.
Továbbra is Lombardiában a legsúlyosabb a helyzet, ott 4178 ember vesztette életét a vírus miatt.

– Nagy-Britannia

A briteknek ezentúl csak a legszükségesebb esetekben – például az alapvető szükségleti cikkek vagy gyógyszerek beszerzése céljából – szabad elhagyniuk otthonaikat az új koronavírus okozta járvány megfékezése végett – jelentette be hétfő este Boris Johnson miniszterelnök. Kijárási tilalom lépett életbe.
Matt Hancock a Downing Streeten tartott sajtóértekezletén elmondta: az előző 24 órában 87-tel 422-re emelkedett a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedés halálos áldozatainak száma Nagy-Britanniában. Ez a legnagyobb napi emelkedés a hivatalos adatok közlésének kezdete óta.
A szűrővizsgálatokon keddig összesen 8077 fertőzöttet azonosítottak. Az újonnan kiszűrt fertőzések száma egy nap alatt 1427-tel nőtt.
Hancock elmondta: a kormány 250 ezer önkéntest kíván bevonni a járvány megfékezését célzó tevékenységbe. Az ő feladataik közé tartozik bevásárlások intézése, gyógyszerek szállítása és a 70 éven felüli kiemelten védett emberek segítése, akiknek a kormány előírása alapján következő 12 hétben nem szabad elhagyniuk otthonaikat.

– Lengyelország

Lengyelországban kedd délutánig 845 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az utóbbi időben naponta mintegy százzal nőtt az ismert betegek száma. Karanténban lévő emberek száma elérte a 200 ezret. A járvány kitörése óta közel 23 ezer vírustesztet végeztek. A lengyel média a járvány kapcsán a társadalmi szolidaritás számos megnyilvánulásáról számolt be, köztük az idős emberek élelmiszer-ellátását segítő civil kezdeményezésekről. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az egyik ilyen, interneten szerveződő, #MealsOnCall nevű kezdeményezés keretében a Covid-19 fertőzéssel küzdő egészségügyi dolgozókat támogatják, az utóbbi öt nap alatt 12 000 ingyenes ételadagot szállítottak munkahelyeikre. A járvány lassítása érdekében tovább korlátozta a mozgásszabadságot a lengyel kormány, a munkahelyre utazás, a bevásárlás és hasonló nélkülözhetetlen feladatok kivételével kijárási tilalom lép érvénybe Lengyelországban – közölte Mateusz Morawiecki kormányfő keddi sajtóértekezletén.

via. Euronews, BBC, Al Jazeera, Evening Standard, gazeta.pl