Koronavírus: egészen hihetetlen kórházi adatok érkeztek Magyarországról

Magyarországon a kórházban kezelt koronavírusos betegek 55%-a meghalt a negyedik hullámban – ez adódik, ha a Kásler Miklós, Emmi-miniszter által közölt adatokkal számolnak a szakértők. Ez kifejezetten rossz, a Portfolio-nak nyilatkozó kutatók szerint hihetetlen arány nemzetközi összevetésben, ugyanis a kórházi esetek 80-90%-át meg tudják menteni a fejlett világban. Az általunk megkérdezett orvos és Covid-kórház jobb gyógyulási arányt tapasztalt annál, mint amit a miniszter mondott. Milyen számokról beszélt Kásler Miklós? Mi történik a magyar kórházakban? Milyen következtetéseket lehet levonni a most közölt adatokból?

A járvány negyedik hullámában 17 ezren szorultak kórházi kezelésre Kásler Miklós bejelentése szerint, miközben közel 9500-an haltak meg. Feltételezve, hogy az elhunytak kórházba kerültek haláluk előtt, ami valószínűleg nagyon jó közelítés, ezek a számok azt jelentenék, hogy a kórházakban a betegek 55%-át nem tudták megmenteni a járvány negyedik hullámában, tavaly szeptember és idén január eleje között. Ez nagyon rossz arány, ilyen kedvezőtlen halálozási adatokat nemzetközi szinten csak közel két évvel ezelőtt lehetett látni, akkor is csak egy-két hónapig, amikor még az orvosok egy teljesen ismeretlen betegséggel álltak szembe, és szinte egyáltalán nem tudták gyógyítani a koronavírust.

A miniszter által közölt adatok tehát példátlanul rosszak nemzetközi összevetésben, a kórházak ugyanis a legtöbb beteget meg tudják menteni azok közül, akik koronavírussal kerülnek felvételre. Angliában 10-20% között volt a kórházban kezeltek halálozási rátája egy kutatás szerint, de az Egyesült Államokban sem láthatunk ennél magasabb halálozási arányt, ott jellemzően 5-15% között mozog. A Portfolio-nak nyilatkozó kutatók szerint némi eltérés lehetséges, miután Magyarország fejlettsége (különösen, ami az egészségügyet érinti) elmarad ezektől az országokétól. Az is biztos, hogy az egészségügy túlterhelődése sokkal súlyosabb volt nálunk, és az is elképzelhető, hogy az itteni betegek nagyobb arányban rendelkeznek alapbetegséggel, de ilyen hatalmas különbségeket nem lehet megmagyarázni semmivel.

Az még magyarázható lenne különböző tényezőkkel, ha nem 10-20%, hanem mondjuk 25% lenne a halálozási arány nálunk, de a magyarországi 55%-os adat teljesen irreális

– mondta egy kutató. Ez a magas halálozási arány vagy azt jelentené, hogy a kórházak Kásler Miklós adatai szerint kiugróan rossz hatásossággal kezelik a betegeket, vagy azt, hogy a betegek már nagyon-nagyon rossz állapotban kerülnek kórházba, és gyakorlatilag „aki kap még levegőt otthon, azt nem veszik fel”. Ez utóbbi csábító magyarázatnak tűnik, de épp ugyanazon Kásler-nyilatkozat számai cáfolják, hiszen ehhez képest mégis rendkívül kevesen kerültek intenzív osztályra. Arról nincs információ, hogy mennyire kell súlyos állapotban lenni ahhoz, hogy valakit felvegyenek a kórházak a betegséggel, de a napi koronavírus-adatokból ki lehet számolni, hogy közel 400 ezer kórházi betegnapot töltöttek az intézményekben a koronavírusos betegek a negyedik hullámban, akik ha tényleg 17 ezren voltak, akkor átlagosan 23 napot kellett, hogy bent legyenek.

A baj csak az, hogy ez viszont magyarázhatatlanul hosszú idő. Ennél hamarabb meggyógyul vagy sajnos meghal egy átlagos beteg. Az esetek egy kis része van ilyen hosszú ideig kórházban, azok, akiket lélegeztetőgépre tesznek. Az Egyesült Államokban készült tanulmány szerint a kórházi kezelésre szoruló betegek 8-11 napig voltak az intézményekben (minden súlyosságot tekintve, tehát a lélegeztetetteket is beleértve). Ennyi idő egyébként reális, hiszen a kevésbé súlyos betegek egy héten belül meggyógyulnak, az átlagot pedig az intenzíven kezeltek húzzák feljebb.

Forrás és folytatás:https://www.portfolio.hu/gazdasag/20220114/koronavirus-egeszen-hihetetlen-korhazi-adatok-erkeztek-magyarorszagrol-521004?fbclid=IwAR26mouNj2kl2z6Q6n5VDQ9O9bm8eXP9BRpS7IWlMFhxkkhgmxLp8HeB2xY#