Koronavírus: ezeket jelentette be az Operatív Törzs (ÉLŐ)

0

Hétfőn kora délután ismét sajtótájékoztatót tartott a koronavírus elleni védekezésért felelős Operatív Törzs.

A sajtótájékoztatón elhangzott:

– A kiadott, de még fel nem használt vízummal rendelkező iráni állampolgárok sem utazhatnak be az országba, ezeket a vízumokat vissza fogják vonni, a határátkelőkön meg fogják tagadni a belépést.
– Azok az irániak, akik már az országban vannak, érvényes vízummal maradhatnak, ha betartják a törvényeket és a járványügyi intézkedéseket.

Az általános tájékoztatást követően Dr. Kiss Attila idegenrendészeti főigazgató elmondta, hogy aki közegészségügyi hatóság rendelkezéseinek nem tesznek eleget, bűncselekményt követnek el, és kiutasíthatók az ország területéről, a karantén letelte után idegenrendészeti őrizetbe kerülhetnek, akár kétszer hat hónapra, és végső esetbe ki is toloncolhatják őket az országból. Az idegenrendészeti hatóság emberei folyamatosan tájékoztatják a szent László kórházban lévő külföldieket, hogy működjenek együtt a hatóságokkal, illetve tájékoztatást kaptak a következményekről is.

Elhangzott továbbá, hogy az idősotthonokban, kórházakban, fekvőbeteg ellátást végző intézményekben, a szociális- és fogyatékossággal élők intézményeiben látogatási tilalmat rendeltek el.

Dr Szlávik János infektológus főorvos:

– Ma két fővel nőtt a fertőzöttek száma. az intenzíven ápolt beteg kivételével mind jól vannak. intézkedtek, hogy a Debrecenben ápolt férfit is vigyék a szent László kórházba.
– A karantént egyre többen hagyhatják el.
– Ma két egészségügyi dolgozó távozott a karanténból, ők előzőleg Ausztriában élő fertőzöttekkel kerültek korábban kapcsolatba.
-A kórház gondoskodott a kapacitások bővítéséről, bár nem tudni, mit hoz a jövő – mondta a főorvos.

Kérdésekre adott válaszok:

– 1,2 millió védőeszköz van tartalékban az egészségügy számára, ezen kívül naponta 25ezer védőeszközt gyárt a büntetés-végrehajtás cége, ez utóbbiak kerülhetnek a lakossághoz.
– Az álhírek kapcsán a Nemzeti Nyomozó iroda folyamatosan monitorozza az internetet, közösségi oldalakat, híroldalakat is, az álhírek után. Most négy büntetőeljárás zajlik közveszéllyel fenyegetés miatt, épp ilyen esetek kapcsán. Egy elkövetőt már azonosítottak.
– Tényleg Facebookon kereste a rendőrség az iráni fertőzésgyanúsakat? Valóban Facebookon keresték meg, ez nem hivatalos protokoll, de ahova be volt jelentve, ott nem volt, semmiféle elérhetőség nem volt hozzá. Az egészséges emberek védelme érdekében minden törvényes lehetőség megengedett, és a Facebook ilyen és nem tiltott dolog.

Ráadásul a saját társai javaslatára kerestük meg őt Facebookon, nem jutottunk máshogy el hozzá. tájékoztattuk és nem fenyegettük, kértük, vegye fel a kapcsolatot a rendőrséggel – hangzott el a sajtótájékoztatón a hatóság válasza.

Az irániak egyébként a kórházban székeket dobáltak ki a kórteremből, ezt jelenti valójában, hogy nem voltak együttműködőek.

 

 

(MTI)