Koronavírus: Horvátországban nyolc hete nő a fertőzöttek száma, újabb szigorításokat vezet be a kormány

Horvátországban nyolcadik hete nőtt az új koronavírussal fertőzöttek és a kórházban kezelt betegek száma.

Vili Beros egészségügyi miniszter a szerdai kormányülésen arról beszélt, hogy a megbetegedések 94 százalékát a brit vírusmutáns okozza, valamint nőtt a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma is. Az intenzív osztályok leterheltsége 70 százalékos, de a kapacitásokat tovább tudják növelni.

„A vírus ott terjed, ahol megengedjük neki”

– mondta Beros, arra kérve mindenkit, hogy továbbra is tartsák be a távolságtartás szabályait, viseljenek maszkot, és mossanak minél gyakrabban kezet.

A kormány tervei között szerepel, hogy újra bezárnak a kerthelyiségek, és bevásárlóközpontok. Újraindul a távoktatás az alsó tagozatos diákoknak. Szigorított határellenőrzés lesz és az országba ismét csak negatív PCR-teszttel lehet belépni. A döntéseket pénteken hirdetik ki.

Horvátországban az elmúlt napon 3099 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 297 973-at. Az elmúlt 24 órában 41-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19-betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 6399-re emelkedett. Kórházban 1955 beteget ápolnak, közülük 185-en vannak lélegeztetőgépen.

 

 

(MTI)