Koronavírus: Ismét szigorításokat jelentettek be Horvátországban, lehet idén elmarad a tengerparti turistaszezon

Horvátország március 31-ig kiterjesztette a jelenleg is érvényben lévő járványügyi óvintézkedéseket, mindössze két területen tett kisebb engedményeket, közölte Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője a testület pénteki sajtótájékoztatóján.

Lazítások és járványzónák: így kezelik a pandémiát a szomszédok

A tárcavezető kiemelte, szombattól a kulturális rendezvényeken részt vevők felső létszámhatáráról a horvát közegészségügyi intézet (HZZJ) hozhat döntést. Ezt korábban a helyi, megyei válságstábok is megtehették.

 

A létszámkorlátot eddig 25 főben határozták meg, most lehetőség lesz ennek korrigálására. A HZZJ szigoríthat vagy enyhíthet bizonyos intézkedéseken a helyzettől függően, mondta.

ENGEDÉLYEZIK TOVÁBBÁ A NÉZŐK NÉLKÜLI SZABADTÉRI SPORTVERSENYEK MEGRENDEZÉSÉT IS,

 

– tette hozzá Bozinovic.

 

Ez korábban csak az élvonalbeli sportolók számára voltak megengedett.

Horvátországban ismét zárva tartanak majd a szállodák, az éttermek és a kávézók. A tengerparti szórakozóhelyek, pubok és kávézók is. Amit napokkal ezelőtt járványügyi, szigorú intézkedések mellett nyithattak meg.

Továbbra is kötelező a kézfertőtlenítés, a 2 méteres távolságtartás, és országos szinten mindenhol a maszk viselése.

Krunoslav Capak, a HZZJ igazgatója jelezte:

AZ OLTÁSI KAMPÁNY A VAKCINASZÁLLÍTMÁNYOK KISZÁMÍTHATATLANSÁGA MIATT TOVÁBBRA IS AKADOZIK.

 

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem látja okát annak, hogy felfüggesszék a koronavírus elleni oltást az AstraZeneca vakcinájával, amelyből a legtöbbet rendelt Horvátország, és amelyet elővigyázatosságból több ország is felfüggesztett.

 

Mint mondta,

HORVÁTORSZÁG NEM KAPOTT A VAKCINA AZON SOROZATÁBÓL, AMELY ESETLEG VÉRRÖGÖSÖDÉST OKOZHAT.

 

Az orosz Szputnyik V vakcinával kapcsolatban megjegyezte: Moszkva még nem juttatta el a szükséges dokumentációt, amely alapján a horvát gyógyszerügynökség dönthetne az oltóanyag engedélyezéséről. Ennek ellenére Zágráb továbbra is keresi az alternatív megoldásokat – fűzte hozzá.

A határátlépésekor 48 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet kell bemutatni, vagy a tesztelést saját költségre a határátlépést követően Horvátországban kell elvégezni, és a teszteredmény megérkezéséig házi karanténba kell vonulni. Teszt hiányában 10 napos karanténra kötelezik a beutazókat. A korlátozások az EU azon tagállamaiból érkezőkre vonatkoznak, amely országok nem tartoznak az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába.

A 4,1 milliós Horvátországban péntekre 823 új fertőzöttet azonosítottak. A járvány kezdete óta számuk elérte a 249 661-et. Egy nap alatt 12-en haltak bele a fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, a halottak száma ezzel 5647-re emelkedett. Kórházban 811 beteget ápolnak, közülük 78-an vannak lélegeztetőgépen.

Szlovéniában az elmúlt egy napban 770-nel 199 002-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában nyolc beteg hunyt el, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 3926-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 437-an vannak kórházban, 84-en intenzív osztályon.

Szlovéniában a tengermelléki területek és az ország többi része közötti utazáshoz szintén 48 óránál nem régebbi teszt vagy oltást igazoló orvosi irat szükséges. Csak a Pfizer-, Moderna- és AstraZeneca-vakcinákat fogadják el.

A gyülekezést 10 főben korlátozzák. Február 15-től minden bolt kinyithatott, már nem kell negatív teszt a vásárláshoz. A tömegközlekedés fél kapacitással működik. Kötelező a maszk kül- és beltéren egyaránt, sőt autóban is, ha nem egy háztartásban élők utaznak együtt.