Koronavírus: jó híreket hozott a szennyvíz

Ismét megosztotta a szennyvízvizsgálatok eredményeit a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). Az új adatokból az látszik, hogy az elmúlt héten nem növekedett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben kimutatható koncentrációja.

A 42. héten monitorozott településeken az új típusú koronavírus örökítőanyagának szennyvízmintából kimutatható mennyisége stagnált – közölte oldalán az NNK. Bár az előző héten tapasztalt csökkenés megállt országszerte több településen, legalább növekedést sem tapasztaltak.

Ezért fontos a szennyvízvizsgálat

Az NNK egyébként május óta végez szennyvízvizsgálatokat az új koronavírus örökítőanyagának kimutatására. A szennyvíz vizsgálata – amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál – azért is jó eszköz, mert azok is üríthetik a vírus örökítőanyagát, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe – tehát a tünetmentes vagy enyhe tünetes fertőzöttek is.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szennyvízmintákból kimutatható koronavírus örökítőanyagának koncentráció-emelkedését 5 nappal követi az új esetek számának növekedése. A vizsgálat pontosságának köszönhetően előkészítés alatt áll egy európai monitoring program, amely hatékonyan képes előre jelezni egy-egy nagyobb esetszámemelkedést, lehetőséget adva a felkészülésre az egyészségügyi ellátó intézmények számára.

Forrás és bővebben:https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/fertozo_betegsegek/cikkek/koronavirus_jo_hireket_hozott_a_szennyviz/20201021103035?utm_source=hazipatika_com&utm_medium=pad&utm_campaign=20200520