Koronavírus: Katasztrófahelyzetet rendeltek el a koronavírus miatt Ausztrália második legnépesebb államában

0

KATASZTRÓFAHELYZETET HIRDETNEK A JÁRVÁNYÜGYI SZEMPONTBÓL LEGROSSZABB HELYZETBEN LÉVŐ AUSZTRÁLIAI ÁLLAMBAN, VICTORIÁBAN.

– jelentette be az MTI szerint a hat és fél millió lakosú tagállam miniszterelnöke vasárnap.

Daniel Andrews azt mondta, a vasárnap este életbe lépő, hat hétig tartó korlátozások értelmében ezentúl családonként egy ember mehet el bevásárolni, ám csak az otthonától számított ötkilométeres körzeten belül.

 

Katonák és rendőrök járőröznek Melbourneben 2020. augusztus 2-án, miután bejelentették az új korlátozások bevezetését.
Katonák és rendőrök járőröznek Melbourneben 2020. augusztus 2-án, miután bejelentették az új korlátozások bevezetését.
Fotó: William West / AFP

A rendelkezés egyebek közt éjszakai kijárási tilalmat is előír, a miniszterelnök pedig hozzátette, hogy hétfőn további, az üzleteket érintő döntéseket tesznek közzé (a rendelkezés vélhetően a nem alapvető fogyasztási cikkeket áruló boltok ideiglenes bezárására vonatkozik majd)

Andrews azt mondta, szombat óta 671 új fertőzést regisztráltak, beleértve hét halálos áldozatot is. Hozzátette, hogy még mindig sok az olyan fertőzés, amelynek az eredetét nem tudták beazonosítani.

A Baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnapi jelentése szerint Victoria államban eddig 10 931 koronavírus-fertőzést regisztráltak, a vírus okozta Covid-19 betegségbe 116-an haltak bele. A halálos áldozatok száma Ausztrálián belül Victoriában a legmagasabb, 208.

Melbourne-ben három héttel ezelőtt vezettek be hathetes részleges kijárási korlátozást, és mindenkinek maszkot kell viselnie otthonán kívül, Andrews pedig leszögezte, ha ez nem lesz elég, akkor szigorúbb intézkedéseket kell bevezetni. Victoria határait már korábban lezárták az országon belül.

Nemrég a miniszterelnök azt közölte újságírókkal, hogy a fertőzöttek negyedéről kiderült, hogy nem tartotta be az egészségügyi előírásokat, nem maradt házi karanténban.