Koronavírus: Lengyelországban elrendelték a teljes kijárási tilalmat

0

Lengyelországban kedd délutánig 774 Covid-19-fertőzést regisztráltak, az utóbbi időben naponta mintegy százzal nőtt az ismert betegek száma. A járvány kitörése óta közel 23 ezer vírustesztet végeztek. A lengyel média a járvány kapcsán a társadalmi szolidaritás számos megnyilvánulásáról számolt be, köztük az idős emberek élelmiszer-ellátását segítő civil kezdeményezésekről. Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint az egyik ilyen, interneten szerveződő, #MealsOnCall nevű kezdeményezés keretében a Covid-19 fertőzéssel küzdő egészségügyi dolgozókat támogatják, az utóbbi öt nap alatt 12 000 ingyenes ételadagot szállítottak munkahelyeikre.

A járvány lassítása érdekében tovább korlátozta a mozgásszabadságot a lengyel kormány, a munkahelyre utazás, a bevásárlás és hasonló nélkülözhetetlen feladatok kivételével kijárási tilalom lép érvénybe – közölte Mateusz Morawiecki kormányfő keddi sajtóértekezletén. A szerdán életbe lépő, április 11-ig érvényes intézkedések értelmében az utcán egyszerre csak két személy sétálhat, bár közvetlen családtagok esetében többen is. A kijárási korlátozás a munkába és bevásárolni indulókon kívül nem vonatkozik a Covid-16 elleni harcot támogató önkéntesekre, idősebb emberek számára bevásárlókra sem.

Korlátozzák a tömegközlekedés igénybe vételét is: buszon, villamoson csak ülőhelyeket szabad elfoglalni, minden második ülőhely üres kell, hogy maradjon. A járókelőknek, sorban állóknak be kell tartaniuk a másfél méteres távolságot. Az egyházi szertartásokon legfeljebb öten vehetnek részt. A rendelkezések betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, segít benne a katonaság is. A szabályok megsértéséért 5 ezer zlotyig (380 ezer forint) terjedő pénzbírság szabható ki.

Morawiecki arra biztatta az embereket, hogy segítsék, támogassák egymást, akár a telefon, a közösségi média révén továbbra is legyenek kapcsolatban egymással. A kormány azt szeretné, ha a korlátozásoknak köszönhetően húsvét után már olyan egészségügyi helyzet állna fenn, amely lehetővé tenné “az új normalitást”, az iskolai oktatás visszaállítását, a gazdasági és társadalmi élet fokozatos beindítását – mondta Morawiecki. A kormány által elfogadott, pénteken a szejm elé kerülő gazdaságélénkítő intézkedéscsomagot a kormány április 1-jétől akarja életbe léptetni – közölte a lengyel miniszterelnök.

Via. MTI