Koronavírus: Mától totál bezárták Angliát! (Nemzetközi körkép)

  • Anglia
Egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében – jelentette be Boris Johnson miniszterelnök esti tévébeszédében.
A rendelkezések értelmében keddtől mindenki csak különleges esetben hagyhatja el az otthonát, ilyen kivételek a bevásárlás, (otthonról nem végezhető) munka, sportolás, egészségügyi okok. Azokra sem lesz érvényes a korlátozás, akik családon belüli erőszak elől szeretnének menekülni – írja a BBC. Az iskolákban is kötelező lesz a távoktatás, kivéve azoknak a gyerekeknek, akiknél nem biztosítottak a feltételek, vagy akiknek a szülei a létfontosságú ágazatokban dolgoznak.

Bezárnak a nem létfontosságú boltok, az éttermek nyitva maradhatnak, de csak elvitelre vagy kiszállításra adhatnak ételt, alkoholt azonban még ebben az esetben sem. A sportolás megengedett egyetlen, más háztartásban élő személlyel, de naponta legfeljebb csak egyszer. A templomok nyitva maradhatnak, de be kell tartaniuk a távolságtartási szabályokat, ugyancsak nyitva maradhatnak a játszóterek is, a kültéri sportpályák, teniszpályák és golfpályák azonban nem. Az új rendelkezésekről szóló jogszabályokat valószínűleg szerdán szavazzák meg, de a kormányfő kijelentette, hogy azok már kedd nulla órától érvényesek.

Angliában karácsony óta 50 százalékkal emelkedett koronavírussal kórházban kezeltek száma, tíz ágyból három ágyon covidos betegek fekszenek. Ami azonban igazán aggasztja a kormány és az egészségügyi szakembereket az az, hogy a számok továbbra is emelkedni fognak. A BBC újságírója megjegyzi, hogy tavasszal a lezárást követő harmadik héten tetőzött csak a kórházban kezeltek száma.

Boris Johnson beszédében megjegyezte, hogy a következő hetek lesznek a legnehezebbek, de biztos benne, hogy ez már a küzdelem utolsó szakasza, mert ahogy egyre többen megkapják a védőoltást, úgy egyre könnyebb lesz a dolgunk a Covid ellen. A miniszterelnök reményei szerint, ha minden jól megy, február közepére a legfontosabb négy csoport tagjai közül mindenki megkapja majd az első adag vakcinát, és ezzel megkezdődhet majd a korlátozások lazítása.

 

  • Spanyolország

Több mint 30 ezerrel nőtt a regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma január első napjaiban – ismertette az idei első országos járványügyi összesítést María José Sierra, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ epidemiológusa hétfőn Madridban.

A MTI azt írja: a szakember tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 4420 esetben diagnosztizáltak fertőzést az elvégzett vizsgálatok.

A járvány kezdete óta azonosított esetszám közelít a kétmillióhoz, a halálos áldozatok száma már meghaladta az 51 ezret. Az elmúlt egy hétben 397-en hunytak el a fertőzés következtében.

María José Sierra beszámolt arról, hogy a múlt év utolsó hetében mintegy 770 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, a pozitivitási arány 10 százalékos volt. A szakember hangsúlyozta: a lappangási időt figyelembe véve még korai értékelni, hogy az ünnepi időszak milyen hatással volt a járvány terjedésére, de aggasztónak nevezte a tapasztalható növekvő tendenciát.

A növekvő esetszám miatt Katalóniában újabb korlátozásokat vezetnek be csütörtöktől tíz napra. Egyebek mellett bezárják a bevásárlóközpontokat, az edzőtermeket és hétvégenként a nem létfontosságú szolgáltatásokat is. A régióban korlátozzák a települések közötti szabad mozgást.

 

  • Ausztria
A parlament felsőháza nem szavazta meg a kormány javaslatát.
Az osztrák kormány terveivel ellentétben január 24-éig tart majd Ausztriában a koronavírus-járvány miatt elrendelt teljes zárlat, mivel a parlament felsőháza (Bundesrat) hétfőn nem szavazta meg a kormánykoalíció javaslatát a január 18-ai nyitásról.

A kormány eredeti terve az volt, hogy aki tesztelteti magát a január 16-17-ei hétvégén, negatív teszteredménnyel a kezében már 18-ától látogathatja az addigra újra megnyitott kereskedelmi és vendéglátóegységeket, a kulturális és sportlétesítményeket – emlékeztet az MTI.

Aki a tesztelésnek nem vetette volna alá magát, annak még egy héttel tovább, január 24-éig tartott volna a karantén. Mivel azonban a parlament tartományi küldöttekből álló, kisebb létszámú felsőháza, amelyben az ellenzék van szűk többségben, nem szavazta meg a tervezetet, a kormány kénytelen volt a teljes zárlatot egy héttel meghosszabbítani.

Az iskolák nyitása nem tartozott a leszavazott rendelet körébe, ezért az oktatási minisztérium nyilatkozata szerint az iskolák január 7-én távoktatással kezdik a második félévet, majd január 18-ától a gyerekek visszatérhetnek az iskolákba – tudta meg a Der Standard osztrák napilap.

A nyitás konkrét menetrendjéről és a tervezett tömeges tesztelésről még tárgyalásokat folytatunk mind az ellenzékkel, mind a tartományi vezetőkkel,

jelentette ki Rudolf Anschober egészségügyi miniszter az ülést követően újságírók előtt.

A 24 órás kijárási korlátozás – kivételekkel, mint munkába járás, betegápolás, alapvető szükségleti cikkek beszerzése és egyéni sport – továbbra is érvényben van.

Közben a mai napon kimutatták a gyorsan terjedő mutálódott vírustörzset Ausztriában is.

Négy mintában találták meg, de az illetékesek szerint nem terjedt tovább a vírus.
Ausztriában is megtalálták a koronavírusnak azt a gyorsabban terjedő törzsét, amelyet először Nagy-Britanniában mutattak ki – közölte hétfőn Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter.

A sajtótájékoztatóról beszámoló ORF azt írta a honlapján, hogy a B.1.1.1.7-mutációt elsőként egy 12 éves lánytól vett mintában találták meg, aki az Egyesült Királyságból tért haza az édesanyjával és a lánytestvérével.

Mindhárman karanténba vonultak, de a másik két családtagnak negatív lett a tesztje. Három nappal később egy férfinél, valamint egy 9 és 10 éves szlovák testvérpárnál mutatták ki a vírustörzset. Mindannyiukat a schwechati reptéren tesztelték.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy eddig egy osztrák mintában mutatták ki a „brit” variánshoz hasonlóan gyorsan terjedő, Dél-Afrikában izolált mutációt egy 30 éves nőnél, akinél jelentkeztek a tünetek, de 18 napig házi karanténban volt. Az osztrák illetékesek szerint az érintettek egyik mutációval sem fertőztek meg másokat.

 

  • Németország

Rendkívül nehéz helyzetben vannak a német kórházak a koronavírussal fertőzöttek számának gyors növekedése miatt – jelentette ki hétfőn Steffen Seibert német kormányszóvivő Berlinben.

A Robert Koch Intézet (RKI) szerint az utóbbi 24 órában 9847-tel 1 775 513-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma Németországban. Seibert ugyanakkor közölte, hogy nehéz pontos képet alkotni a járványügyi helyzetről az ünnepek miatt.

A kormányszóvivő a sajtótájékoztatón védelmébe vette a német kormány döntését a vakcina beszerzésére vonatkozóan az Európai Unión keresztül. „Meggyőződésünk, hogy ez a helyes út” – jelentette ki az MTI szerint. Seibert újságírók kérdéseire válaszolt, akik arra utaltak, hogy kevés az oltóanyag és lassú az oltások üteme. Hangsúlyozta, hogy az európai együttműködés különösen a járvány közepette bizonyult fontosnak.

A szóvivő ezzel együtt érthetőnek nevezte a német állampolgárok türelmetlenségét. Az egészségügyi minisztérium egyik szóvivője úgy fogalmazott, hogy már kezdetben világos volt, hogy az oltási kampány elején szűkében lesznek a vakcináknak.

A tartományi oktatási miniszterek hétfőn tartott videókonferenciájukon a német iskolák további zárva tartásáról döntöttek. A tantermi oktatás újraindítását fokozatosan tennék lehetővé, amennyiben az egyes tartományokban ezt a járványügyi helyzet lehetővé teszi. Első körben a elsőtől a hatodik tagozatig térhetnének vissza a diákok, a magasabb tagozatokban váltott rendszerű oktatást vezetnének be az osztályok megfelezésével.

 

  • Skócia

Csaknem egyhavi zárlatot rendelt el hétfőn a skót kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében- írja az MTI.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfő délután az edinburghi parlamentben bejelentette, hogy a korlátozások kedden nulla órától lépnek életbe és január végéig tartanak.

Sturgeon szerint a fertőzések számának meredek emelkedése komoly terhet ró az állami egészségügyi szolgálatra (NHS), és a korlátozó intézkedések nélkül a skóciai kórházak három-négy héten belül megtelnének.

Az intézkedés alapján a Skóciában élőknek otthonaikban kell maradniuk, és csak testmozgás céljából, illetve az alapvető fontosságú cikkek és gyógyszerek beszerzése végett léphetnek az utcára.

Közterületen mindenki csak egy olyan emberrel találkozhat, akivel nem él egy fedél alatt. A vallási intézményeket bezárják és az iskoláknak is jórészt online oktatásra kell átállniuk.

Nicola Sturgeon szerint a helyzet súlyosságát és a védelmi intézkedések sürgősségét jelzi, hogy a Skóciában elvégzett koronavírus-szűrővizsgálatok 15 százaléka pozitív eredményt mutat. A skót miniszterelnök hozzátette, hogy a skóciai koronavírus-fertőzések felét a nemrégiben azonosított új vírusvariáns okozza.

Az Angliában december közepén azonosított, azóta több más országban is izolált új koronavírus-variáns a vizsgálatok alapján a korábbi változatoknál 50-70 százalékkal fertőzőképesebb lehet. Nagy-Britanniában az utóbbi napokban rendre 50 ezer felett jár a szűrővizsgálatokkal kimutatott új koronavírus-fertőzések napi száma a korábbi hetek 20-25 ezer, tesztekkel kiszűrt átlagos új napi esetszáma után. Szakértők szerint a terjedés gyorsulásában elsődleges szerepe van az új vírusvariánsnak.

Hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy Angliában is „kétségtelenül” újabb korlátozásokra lesz szükség. Johnson ennek időpontját nem közölte; úgy fogalmazott, hogy az új intézkedéseket a brit kormány „megfelelő időben” bejelenti. A téli szünetét töltő londoni alsóházat szerdára soron kívüli ülésre hívták össze, hogy a képviselők a kialakult gyakorlatnak megfelelően megvitathassák a járvány megfékezését célzó új kormányzati intézkedéseket és szavazhassanak is róluk.

Anglia számos országrészében, köztük Londonban és a környező megyékben már december második fele óta azokhoz hasonló korlátozó intézkedések vannak érvényben, amilyeneket Nicola Sturgeon skót miniszterelnök hétfőn bejelentett.

 

  • Izrael

Az eddigi korlátozások további szigorítását tervezik Izraelben az új koronavírus-fertőzések növekedésének csökkentése érdekében – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet vasárnap.

Az egészségügyi minisztérium kéthetes jelentős szigorítást és az iskolai oktatás szüneteltetését kéri a kormánytól, hogy ezzel megpróbálják visszaszorítani az egyre gyorsabb ütemben terjedő fertőzést, lecsökkenteni az 1,25-ös reprodukciós rátát. Amennyiben a jelenlegi terjedési ütem maradna, 13 nap alatt megkétszereződne az új fertőzöttek száma a közszolgálati rádió híradása szerint.

Hatalmasak a különbségek a települések között, az ultraortodox városokban ismét kiemelkedően gyorsan terjed a járvány. Szombaton az ultraortodox Beitar Illitben a koronavírus-tesztek 24 százaléka, míg a nem vallásosok lakta Tel-Avivban csak 3 százaléka bizonyult pozitívnak.

Több helyi önkormányzat az iskolák bezárása mellett döntött, a Tel-Aviv melletti Bat Jam, és Ramat-Gan is elhatározta saját hatáskörében az ott élő gyerekek távoktatását.

Közben 1,09 millióra nőtt a Pfizer és a BioNTech által közösen fejlesztett oltóanyag első dózisával az elmúlt két hétben már beoltottak száma, ezzel Izrael messze a legjobban álló ország ezen a téren. Továbbra is egyenlőtlen azonban az oltások eloszlása, mert az arab települések lakói bizalmatlanabbak, s kevésbé jelennek meg az oltóhelyeken.

A tel-avivi Ichilov kórház és a városháza közösen hatalmas sátrat állított fel a város legnagyobb terén, a Rabin téren, ahol naponta ötezer oltást adhatnak be a lakosság koronavírussal szembeni minél gyorsabb védelme érdekében.

A szombati ünnepnapon a hétköznap szokásos százezer körülinél kevesebb, csak 76 ezer 182 tesztet végeztek el, melyek közül 5,3 százalék, 3 ezer 977 lett pozitív.

Március óta 435 866-an fertőződtek meg koronavírussal. Jelenleg 48 908 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 3404-en haltak meg. Jelenleg 1298 beteget ápolnak a kórházakban, közülük 769-en súlyos állapotban vannak, 196 embert kapcsoltak lélegeztetőgépre.