Koronavírus: Meghalt a brit nagykövet-helyettes Magyarországon

0

Steven Dick budapesti brit nagykövethelyettes az egyik áldozata a koronavírus járványnak Magyarországon. Ő a tizedik, aki a koronavírus miatt hunyt el hazánkban – adta közzé a BBC.

A mindössze 37 éves férfi kedden halt meg.

Az Index értesülését a brit nagykövetség megerősítette.

Steven Dick 2019 júniusában érkezett Magyarországra, előtte Szaúd-Arábiában és Afganisztánban volt diplomata, de dolgozott Szíriában is.

A nagykövetség közleménye idézi Magyarország brit nagykövetét, Iain Lindsayt:

„A csapatunkat sokkolta és elszomorította Steven halála. Legmélyebb együttérzésünket szeretnénk kifejezni a családjának és barátainak.
Steven mindannyiunk számára kedves kolléga és barát volt, akinek tavalyi érkezése nagy segítség volt a szakértelme miatt, és kiválóan beszélt magyarul is”.

Szülei azt írták, hogy fiuk egy nagyon kedves, vicces és nagylelkű ember volt, aki örömét lelte a munkájában. Dominic Raab brit külügyminiszter azt emelte ki, hogy egy munkája iránt elkötelezett diplomatát vesztettek el, akit mindannyian hiányolni fognak.

Megemlékezett róla a Guardian közép-európai tudósítója, Shaun Walker is, aki azt írta Twitterén, hogy a múlt héten beszélt Steven Dickkel, aki elmondta neki, hogy ugyan elkapta a koronavírust, de jól van.

„Egyévnyi intenzív nyelvtanulás után remekül beszélt magyarul, és nagyon örült neki, hogy Budapesten dolgozhat. Érdeklődő és segítőkész ember volt”

– olvasható a posztjában.

A nagykövethelyettes januárban a Soma-díjátadón szólalt fel a szabad sajtó fontosságáról:

„A szabad sajtó nélkülözhetetlen eleme egy demokratikusan működő társadalomnak”

– mondta akkor.

index.hu