Koronavírus: Megjelent a huszadik országban is az indiai triplamutáns vírus

19 ország után mostmár Franciaországban is jele van az indiai triplamutáns vírus – számolt be a The Guardian.

 

Franciaország regisztrálta az első indiai dupla koronavírus-mutánssal való megfertőződést – közölte csütörtök este a francia egészségügyi minisztérium.

Az indiai variánst egy Franciaország dél-nyugati részén élő nőn mutatták ki, aki Indiába utazott a megfertőződés előtt. További két emberen is kimutatták a mutációt utána, akik szintén Indiában kapták el ezt a variánst.

A hivatalosan B.1.617 jelű vírusvariánst – amely arról kapta hétköznapi nevét, hogy Indiában találkoztak vele először – összesen több mint 1200 DNS-szálban mutatták ki a szóban forgó országokban.

A legtöbb ilyen DNS-kódsort

  • Indiából,
  • Nagy-Britanniából
  • Oroszországból és
  • az Egyesült Államokból, valamint Szingapúrból

töltötték fel az influenzavírusok DNS-adatait gyűjtő GISAID globális adatbázisába, de például Görögországból, Törökországból, Iránból, Irakból, Svájcból, Ausztriából, Hollandiából, Belgiumból és Olaszországból is vannak adatok.

A világszervezet modellkészítései alapján a B.1.617 gyorsabban terjed, mint az Indiában megtalálható többi vírusvariáns, ami arra utal, hogy nagyobb a fertőzőképessége.

MÍG A WHO KORÁBBAN CSUPÁN „ÉRDEKES VARIÁNSNAK” NEVEZTE AZ INDIAIT, MOST MÁR „AGGASZTÓNAK”, AMI ARRA UTALHAT, HOGY VESZÉLYESEBB (FERTŐZŐKÉPESEBB, HALÁLOSABB, A VAKCINÁKNAK JOBBAN ELLENÁLLÓ).

A WHO szerint egyre nagyobb az esély, hogy az indiai vírusvariánsok lesznek a negyedik hullámok kirobbantójának az okozói.