Koronavírus: mégsem olyan jó ötlet a 3. oltás?

Rendkívüli óvatosságra intette a tagállamokat a koronavírus elleni védőoltások harmadik dózisának beadásával kapcsolatban az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet ehelyett más megoldásokat javasol a delta variáns terjedésének megfékezése érdekében.

A tudományos adatok jelenleg nem igazolják egy harmadik, megerősítő dózis beadásának szükségességét, ez a gyakorlat pedig csak még tovább növelné az egyenlőtlenséget. Számos fejlődő országnak ugyanis még a koronavírus-fertőzés szempontjából legveszélyeztetettebb lakosait sem sikerült beoltatnia – figyelmeztetett Didier Houssin, a WHO COVID-19-cel foglalkozó vészhelyzeti bizottságának vezetője.

Szükség van a távolságtartásra

A globális járványhelyzet elemzése miatt csaknem háromhavonta ülésező testület azt is javasolta a tagállamoknak, hogy komolyan vegyék fontolóra a fizikai távolságtartásra vonatkozó intézkedések megtartását a növekvő esetszámok és az új típusú koronavírus jóval fertőzőbb, delta variánsának terjedése miatt. A bizottság emellett azzal a kéréssel fordult a kormányokhoz, támogassák a WHO-t azon felhívásának megvalósításában, hogy a méltányosabb globális vakcinaelosztás által az összes ország lakosságának legalább 10 százalékát be tudják oltani szeptemberre.