Koronavírus: Meredeken emelkedik több országban az új fertőzöttek száma a delta mutánsvariáns miatt! (Nemzetközi körkép)

 • Horvátország

Horvát belügyminiszter: A turizmusnak lassan vége!

A növekvő koronavírus-esetszámok miatt Horvátország még azelőtt újabb szigorításokat vezethet be, hogy lejárnának a július 31-ig érvényben lévő korlátozások.

A járványügyi intézkedések a nyilvános összejövetelekre vonatkoznak majd.

Jelenleg száz főben határozták meg a résztvevők felső létszámhatárát az olyan nyilvános rendezvényeken, illetve harminc főben az olyan magánrendezvényeken, amelyeket nem kötnek védettségi igazoláshoz. Efölött oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel lehet csak látogatni a rendezvényeket.

AZ ANTIGÉN GYORSTESZTEK AZONBAN NEM ELÉG MEGBÍZHATÓAK, ÉS A HATÓSÁGOK EGYRE TÖBB HAMIS PCR-TESZTET IS KISZŰRNEK

 

– idézi az MTI a horvát válságstábot.

Az elmúlt 24 órában 191 új fertőzöttet azonosítottak, ötvennel többet, mint egy nappal korábban, így a járvány kezdete óta meghaladta a 361 ezret az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma. A vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben az elmúlt napon egy ember halt meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8239-re emelkedett. Kórházban 122 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 599 146-an kaptak védőoltást – a jogosultak 39,4, a felnőtt lakosság 47,4 százaléka –, közülük 1 388 674-en már a második adagot is.

 

 • Oroszország

Továbbra is 20 ezer feletti napi esetszám Oroszországban!

Az orosz egészségügyi minisztérium 23 704 új koronavírusos megbetegedést jelentett az elmúlt 24 órában, melyből több mint háromezret csak a fővárosban, Moszkvában azonosítottak − írja a Guardian.

A járvány kezdete óta az ország hivatalos adatai alapján összesen 783 halálesetről és több mint hatmillió koronavírusos megbetegedésről számoltak be.

 

 • Izrael

Izraeli válságstáb: Korlátozások bevezetését tervezzük a hét végétől!

Az újonnan megfertőződöttek száma meredeken emelkedik Izraelben, de az átoltottságnak köszönhetően a súlyos betegek száma csak lassan növekszik – adta hírül az MTI.

Kedden rekormagasnak számító, 1411 új vírushordozót azonosítottak a koronavírus-járvány negyedik, delta-változat jellemezte hullámában 90 ezer teszt elvégzésével, ez 1,76 százalékos arányt jelent. Legutóbb a harmadik hullám idején, márciusban mértek ilyen magas értéket.

Az új fertőzöttek közül 150-en külföldről tértek vissza az utóbbi tíz napban, ezek közül 130-an olyan országokból, melyekbe eddig nem korlátozták a beutazást.

 

 • Görögország

További szigorító intézkedések lépnek hatályba Görögországban!

A fertőzöttek száma az utóbbi időben jelentősen emelkedett a 11 millió lakosú Görögországban, miközben a vakcinák iránti igény csökkent, jelentette be Kiriákosz Micotákisz, görög kormányfő és a válságstáb vezetője – írta meg az Euronews.

Az egészségügyi hatóságok 3565 új esetet regisztráltak az utóbbi 24 órában.

 

A kormány különböző módszerekkel próbálja rávenni a lakosságot az oltási kampányban való részvételre. Nemrég 150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kínált a fiataloknak azért, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisával. Mindemellett az oltásokat kötelezővé tették az egészségügyben és az idősotthonokban dolgozók számára.

Szakértők szerint az egyház támogatása nagyban elősegíti majd a lakosság immunizálását szolgáló törekvéseket, tekintettel arra, hogy a legtöbb szkeptikus Görögországban a hívők soraiból kerül ki.

A görögök csaknem 95 százaléka ortodox kereszténynek tartja magát, a görög ortodox vallás kiemelt szerepét az ország alkotmánya is tartalmazza.

A jelenlegi korlátozó intézkedések szigorítását tervezi a görög kormány. Ezek között az országos maszkviselésre tettek javaslatot, a kötelező PCR-tesztre terjedne ki a külföldről érkező személyeknek és egyes görög megyék éjszakai kijárási tilalom lépne életbe. Korlátoznák az éttermek, kávézók és pubok nyitvatartási idejét és a benn tartózkodók létszámát. További információk pénteken várhatóak.

 

 • Montenegró

Szigorítások bevezetését tervezi hétfőtől Montenegró

Szerdára jelentősen megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma Montenegróban a két hónapos folyamatos csökkenés után. Huszonnégy óra alatt 65 fertőzöttet regisztráltak, a hatóságok ezért újabb korlátozások bevezetését tervezik – adta hírül az MTI.

A legtöbb fertőzöttet az idegenforgalmi célpontokon vették nyilvántartásba, montenegrói sajtóinformációk szerint a vendéglátóhelyek 15–30 napos bezárását is kezdeményezheti az egészségügyi minisztérium egyes településeken.

Jelenleg körülbelül százezer turista tartózkodik az Adria-parti országban.

 

 • Ukrajna

Egyre több az új fertőzött Ukrajnában!

Az elmúlt napon ismét emelkedésnek indult a fertőzöttek száma Ukrajnában, 655 új esetről számolt be a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács. Meghalt 13 beteg, ezzel 52 769 áldozatot követelt eddig a koronavírus az országban.

A legtöbb új fertőzöttet Kijevben azonosították, míg Kárpátalján tíz esetben bizonyosodott be a fertőzöttség.

Ukrajnában az aktív betegek száma ismét növekedésnek indult, de az érték közel maradt a tízezerhez. A betegségből 2 182 502-en gyógyultak fel.

 

 • Szlovákia

Félszáz új fertőzött!

Szlovákiában 46 új fertőzöttre bukkantak az elmúlt 24 órában. A Covid–19 és szövődményei három ember életét követelték kedden – írta az Új Szó. Kórházban 88 pácienst ápolnak.

 

 • Szerbia

Stagnáló esetszámok Szerbiában

Szerbiában az elmúlt 24 órában 9786 koronavírus-tesztet végeztek, ezek közül 189 lett pozitív. Négy személy vesztette életét a vírus okozta megbetegedésben, a járvány kezdete óta összesen 7088. A halálozási ráta az országban 0,99 százalék.

Jelenleg 311-en szorulnak kórházi kezelésre, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen – számol be a Magyar Szó.

 

 • Románia

Kétszeresére nőtt az új fertőzöttek száma Romániában!

Romániában az előző napi szám több mint kétszeresére, illetve az utóbbi kétheti átlag csaknem duplájára ugrott kedden az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs (GCS) keddi jelentése szerint az utóbbi 24 órában 95-tel emelkedett a beazonosított fertőzések száma, miközben a megelőző két hetet véve alapul jelenleg a napi 48 fertőzés számít átlagosnak, hétfőn pedig (a szokásosnál kevesebb vasárnap kiértékelt teszt alapján) 46 új eset szerepelt a GCS napi jelentésében.

Maga a kétheti mozgóátlag egy héttel ezelőtt kezdett emelkedni a napi 43-as mélypontról. Az azóta eltelt hét nap alatt másfélszer annyi (447) fertőzést regisztráltak, mint az előző héten (296).

A kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma néhány napi emelkedés után 244-re csökkent, az intenzív terápián ápolt súlyos eseteké pedig – a hét elején regisztrált visszaesés után – 36-ra emelkedett.

A GCS szerint az utóbbi 24 órában három fertőzött vesztette életét, a járványnak eddig 34 258 ismert áldozata volt Romániában.

A 19,3 millió lakosú Romániában eddig a beoltható lakosság 28,9 százaléka kapott koronavírus elleni oltást, de az oltáskampányt koordináló bizottság (CNCAV) vezetője szerint – a betegségen átesetteket is beleértve – a védettséggel rendelkezők aránya eléri a 44 százalékot. Valeriu Gheorghita keddi sajtóértekezletén elmondta: az országban (regionális bontásban) továbbra is Bukarestben a legmagasabb – csaknem 47 százalékos – az átoltottsági arány, és tíz megyében haladja meg az átoltottság az országos átlagot.

Az oltásparancsnok elmondta: a jelenlegi adatok alapján a fertőzések lassú, de fokozatosan gyorsuló ütemére számítanak. Romániában eddig 101 esetben azonosították – szúrópróbaszerűen elvégzett szekvenciális elemzéssel – a delta vírusvariánst: ezek többségét családi, munkaközösségi gócokban észlelték. Az esetek harmadában nem lehetett kideríteni a fertőzés forrását, ebből arra következtetnek, hogy a ragályos vírusmutáció már közösségi szinten is terjed Romániában.

A CNCAV adatai szerint Romániában eddig négy halálos áldozatot követelt a delta vírusvariáns – tudósít az MTI.

 

 • USA

Drámai sebességgel terjed a delta-variáns az USA-ban

Az Egyesült Államokban 17 nap alatt 50-ről 83 százalékra szökött fel az indiai eredetű, úgynevezett delta vírusvariáns becsült aránya az újabb koronavírus-fertőzéseken belül – jelentette kedden az AP amerikai hírügynökség amerikai egészségügyi tisztségviselők közlésére hivatkozva.

Az országban tovább erősödik a járvány, immár 32 ezer a napi új fertőzések száma, ami 66 százalékos növekedés az előző héthez képest, és 145 százalékkal több a két héttel ezelőtti adatnál – ismertette a CNN amerikai hírcsatorna a Johns Hopkins Egyetem adatait.

A halálos áldozatok száma is emelkedett, egy hét alatt 13 százalékkal: keddre 258-an haltak bele a betegség szövődményeibe.

Jelenleg 25 ezren szorulnak kórházi kezelésre koronavírus-fertőzés miatt, 26 százalékkal többen, mint a múlt héten, és 50 százalékkal többen, mint két hete.

Mindennek ellenére az USA-ban az oltási ütem nagyon lelassult. Az Egyesült Államok lakosságának 56,1 százaléka kapott eddig egy dózist, és 48,6 százalékának a koronavírus elleni átoltottsága teljes – számol be az MTI .

 

 

 • Tunézia

Súlyosbodik a helyzet Tunéziában is!

Tunézia miniszterelnöke, Hichem Mechichi minden indoklás nélkül menesztette Faouzi Mehdi egészségügyi minisztert – írja a Guardian. Előzőleg a minisztérium szóvivője aggályait fejezte ki az egészségügyi rendszerrel kapcsolatban, mivel már több mint 17 ezren meghaltak járványban a 12 milliós országban. Mehdi korábban az Eid al-Adha muszlim fesztivál alkalmából keddre és szerdára az oltási állomások ideiglenes megnyitását javasolta minden 18 éven felüli számára.

Az egészségügyben tapasztalható áldatlan állapotokra jellemző, hogy olykor 24 órán keresztül vannak az elhunytak a betegek mellett a kórházakban, mivel nincs elegendő személyzet az elszállításukhoz. Nehezíti a járvánnyal szembeni fellépést, hogy eddig a lakosságnak csupán nyolc százaléka kapta meg az oltást.

A szomszédos Líbia július elején a növekvő koronavírus-járvány miatt már felfüggesztette a légi közlekedést, és lezárta a közös határait Tunéziával.

 

 • Dél-Korea

Emelkedő esetszámok Dél-Koreában

A Dél-koreai Betegségellenőrzési és Megelőzési Ügynökség (KDCA) 1784 új napi fertőzöttről számolt be szerdán, ezzel megdőlt a múlt héten beállított rekord – írja a Guardian.

 

 

 •  Vietnám

Leállt a Nike-gyár

A gyár dolgozói között terjedő koronavírus miatt állt le Vietnám legnagyobb, Nike cipőket is gyártó üzeme – számolt be a BBC. A cég nem kívánta kommentálni, hogy a leállás okoz-e bármilyen hiányt az üzletekben.

A Nike cipőinek csaknem felét Vietnámban gyártották le tavaly, így a mostani helyzet jelentős kihívásokat okoz az ellátási lánc fenntartásában. Az elmúlt időszakban rekordmértékben nőtt a koronavírusos esetek száma az országban, az ipari tartományokban fertőzési gócpontok alakultak ki.

A BBC megjegyzi, hogy a fertőzések számának megugrása az Apple, a Samsung és a Puma termelését is érintheti.

 

 • Kína

Egyre több az új fertőzött Kínában

Több száz légijáratot töröltek Kelet-Kínában, miután Nanking nemzetközi repülőterének dolgozói között tizenhét embert koronavírusos fertőzöttként azonosítottak − adta hírül az MTI. Szerda reggelig legkevesebb 480, a Nanjing Lukou Nemzetközi Repülőtérre és onnan közlekedő járatot töröltek.

A fertőzött dolgozókat, akik a felszíni, valamint a takarító személyzet tagjai közül kerültek ki, rendszeresen végzett tesztelésen szűrték ki kedd este.

 

 

(Via. MTI, CNN, BBC, Guardian)